Joe Biden: România poate conta pe sprijinul SUA

România a fost mereu un partener şi un aliat de încredere și poate conta pe sprijinul SUA, a declarat la București, vicepreședintele Statelor Unite, Joe Biden.

Vicepreşedintele american Joe Biden a declarat marți la sosirea în baza aeriană militară Otopeni, că pentru Statele Unite, angajamentul faţă de apărarea colectivă, definită prin articolul 5 al Tratatului NATO, este o obligaţie sacră, valabilă întotdeauna.

De aceea, a spus Joe Biden, România poate conta pe sprijinul Statelor Unite.

România a fost mereu un partener şi un aliat de încredere pentru SUA, a mai declarat la Bucureşti, vicepreşedintele Statelor Unite, Joe Biden.

"Este clar pentru noi că românii sunt aliaţi devotaţi şi nu m-am îndoit de acest lucru niciodată, încă de când se făceau eforturi pentru intrarea României în NATO. Aţi fost mereu parteneri de încredere", a spus oficialul american, dând exemplu militarii care luptă în teatrele de operaţii.

"România, la ora actuală, ne ajută cu baza aeriană care ne susţine efortul pentru transportul către Afganistan. România lucrează pentru mărirea bugetului la 2% din PIB şi ar trebui să realizeze acest lucru. Eu cred că sunteţi cea mai bună generaţie de luptători pe care a produs-o ţara dvs. (...) Puteţi să vă bazaţi pe noi. (...) Aşa cum a spus preşedintele Obama, naţiunile NATO nu sunt niciodată singure", a subliniat vicepreşedintele SUA, care le-a mulţumit totodată trupelor americane pentru serviciul lor.

AUDIO Declarații comune ministrul român al Apărării, Mircea Dușa și vicepreședintele SUA, Joe Biden

El a transmis mesajul președintelui SUA pentru România.

"Spun din partea preşedintelui, puteţi să vă bazaţi pe noi. Noi facem ceea ce spunem şi ne îndeplinim obligaţiile", a susțint Joe Biden.

Granițele Europei "nu trebuie schimbate cu forța"

Vicepreședintele Biden a declarat că SUA condamnă acțiunile Rusiei în Crimeea și a precizat că granițele Europei nu trebuie schimbate cu forța.

"Agresiunea din Crimeea ne reaminteşte de ce avem nevoie de NATO. Rusia a violat nu numai suveranitatea Ucrainei, dar şi principiul fundamental din secolul XX. Graniţele Europei nu trebuie schimbate cu forţa. Condamnăm acţiunile Rusiei în Crimeea", a spus Biden, subliniind că naţiunile din NATO nu sunt singure.

Biden a anunțat prezența unor noi nave în Marea Neagră.

"În zilele următoare, noi nave vor veni în Marea Neagră, vor intra în porturi şi vor face exerciţii militare. Sprijinim intenţiile comandamentului aliat din Europa de a finaliza planurile de apărare pentru aliaţii din zona Mării Negre, până la summit-ul NATO din Ţara Galilor", a spus oficialul.

Joe Biden a explicat că Statele Unite au alocat un număr suplimentar de experţi în strategie pentru a ajuta NATO să aibă gata planurile de apărare până la summit-ul din toamnă, informează redactorul RRA, Carmen Gavrilă.


 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 20 Mai 2014
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste