Referenumul din Doneţk, revendicat de separatişti

Separatiştii din estul Ucrainei şi-au proclamat victoria în referendumul care a avut loc duminică, însă rezultatele oficiale vor fi cunoscute abia luni, 12 mai.

Scrutinul, nu este recunoscut de comunitatea internaţională şi de Kiev,  şi a avut loc pe fondul tensiunilor din regiune, unde forţele guvernamentale ucrainene desfăşoară o operaţiune militară împotriva separatiştilor, precizează redactorul RRA.  

Preşedintele Comisiei electorale din Doneţk a declarat că 89% dintre participanţi s-ar fi pronunţat pentru independenţă, iar la Luhansk procentul ar fi fost şi mai mare, de 95%.

Referendumul a fost denunţat de guvernul ucrainean, care l-a catalogat, prin ministrul de interne, drept o "farsă criminală", dar şi de Uniunea Europeană şi Statele Unite, care au ameniţat Rusia cu noi sancţiuni economice.

Un oficial de la Kiev, citat de Reuters, a afirmat că populaţia nu a participat la referendum în două treimi din teritoriul revendicat de rebeli.

Nu este clar care a fost rata de participare nici în zonele în care referendumul a fost organizat, întrucât nu au existat liste electorale care să prevină votarea repetată, iar buletinele de vot, tipărite la imprimantă, nu au avut elemente de siguranţă.

Ziua a fost marcată şi de ciocniri, în mai multe oraşe, între separatişti şi forţele guvernamentale ucrainene, iar la Mariupol armata a arestat doi bărbaţi asupra cărora a găsit buletine ştampilate cu "Da".

Reprezentanţi ai separatiştilor au afirmat deja că, în urma referendumului, estul Ucrainei îşi va forma instituţii proprii şi forţe armate şi va împiedica organizarea alegerilor prezidenţiale din 25 mai, iar unii dintre ei au spus că pasul următor ar fi unirea cu Rusia.

Amintim că, înaintea anexării Crimeii de Federaţia Rusă,  pe teritoriul acesteia a fost organizat un referendum privind independenţa, care, de asemenea, a fost denunţat de comunitatea internaţională.

De precizat că, potrivit purtătorului de cuvânt de la Kremlin, preşedintele rus, Vladimir Putin,  îşi va formula poziţia faţă de referendumul din Ucraina doar după anunţarea rezultatelor acestuia.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 12 Mai 2014
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste