UE sărbătoreşte Ziua Europei

Punctul de plecare al actualei Uniuni Europene a fost 9 mai 1950, când ministrul francez de externe, Robert Schuman, rostea la Paris, o declaraţie istorică prin care propunea ca Franţa şi Germania să coopereze pentru crearea unei Comunităţi a Cărbunelui.

UPDATE Ziua Europei este sărbătorită  la Bucureşti cu produse tradiţionale şi ecologice în curtea Ministerului Agriculturii.

Evenimentul a fost susţinut de o paradă a costumelor populare din opt regiuni ale ţării, iar la deschidere a participat ministrul agriculturii, Daniel Constantin, dar şi reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti.

"Produsele ecologice pot fi un ambasador pentru România. De aceea, am dorit astăzi să invit toţi ambasadorii statelor membre şi nu numai ai statelor membre, ai ţărilor prietene, să vină să constate că, într-adevăr, produsele ecologice sunt produse care pot face cinste oricând României pe toate pieţele; şi pe piaţa europeană şi pe pieţele terţe", a spus Constantin.

Ziua Europei este marcată  în mai multe oraşe din ţară, în special la Bucureşti şi Sibiu, fostă capitală culturală europeană.

Ziua Europei sau "Ziua Schuman"

Uniunea Europeană sărbătoreşte vineri pacea şi unitatea pe continent.

Ziua Europei a rămas în istorie şi sub numele de "Ziua Schuman". 

La 9 mai 1950, ministrul francez de externe, Robert Schuman, rostea la Paris, o declaraţie istorică prin care propunea ca Franţa şi Germania să coopereze pentru crearea unei Comunităţi a Cărbunelui şi Oţelului, la care să poată adera şi alte state europene.

A fost punctul de plecare al actualei Uniuni Europene, care are acum 28 de state membre.

România a aderat în 2007 şi are, ca şi celelalte ţări, un reprezentant în executivul comunitar.

În mandatul actual al Comisiei, este vorba de comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş. 

"România este prezentă în Comisia Europeană nu numai prin comisarul european, dar şi prin circa 800 de funcţionari români care lucrează deja în Comisia Eurpeană. România este totodată beneficiara unor politici comunitare care o ajută să-şi reconstruiască economia şi să-şi reconstruiască societatea pornind de la valorile europene", a spus Cioloş

Delegaţiile Uniunii Europene organizează în cooperare cu ambasadele statelor membre din ţările-gazdă activităţi pe tema "Europa în lume": concerte, expoziţii sau conferinţe.

Staţii de metrou cu nume de state europene

La noi în ţară, la Bucureşti, staţiile de metrou vor purta nume de state europene, iar călătorii vor fi întâmpinaţi cu muzică, dansuri, mâncăruri specifice acestor ţări sau expoziţii de fotografie.

Cei care vor coborî la Piaţa Unirii 1 se vor simţi ca în locuinţa unui danez.

Călătorii care vor ajunge în staţiile Grecia sau Suedia vor fi invitaţi la dans.

Mai mult, pe tot parcursul lunii mai un tren de metrou cu simbolurile europene va circula pe magistralele din Bucureşti.

Pentru România, ziua de 9 mai înseamnă şi Ziua Independenţei de stat proclamată în 1877.

Instituţiile UE îşi deschid porţile

Pentru a marca Ziua Europei, cu câteva săptămâni înainte de alegerile europene, instituţiile UE îşi deschid porţile pentru public, la Bruxelles, Luxemburg şi Strasbourg. Birourile locale ale UE din Europa şi din întreaga lume organizează diverse activităţi şi evenimente, pentru toate vârstele.

În fiecare an, mii de oameni participă la vizite, dezbateri, concerte şi alte evenimente, pentru a sărbători ziua Europei şi pentru a afla mai multe despre UE.

Ce se întâmplă în acest an?

Porţi deschise la Strasbourg: 4 mai 2014

Porţi deschise la Luxemburg, 10 mai 2014

Porţi deschise la Bruxelles: 17 mai 2014

Activităţi organizate de Ziua Europei, peste tot în Europa

Activităţi organizate de Ziua Europei în întreaga lume

Detalii pe siteul Uniunii Europene.
 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 9 Mai 2014
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste