Ministerul Educaţiei, solicitat să medieze negocierile privind departamentele maghiare de la UMF

Ministrul delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiinţifică şi dezvoltare tehnologică, Mihnea Costoiu, a fost solicitat să iniţieze noi discuţii pe marginea înfiinţării departamentelor în limba maghiară în cadrul UMF Târgu Mureş.

Cadre didactice de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş au solicitat, joi, implicarea Ministerului Educaţiei în discuţiile referitoare la înfiinţarea departamentelor în limba maghiară în cadrul instituţiei superioare de învăţământ menţionale.

În acest sens, ministrul delegat pentru învăţământ superior, cercetare ştiintifică şi dezvoltare tehnologică, Mihnea Costoiu, este aşteptat săptămâna viitoare la Târgu Mureş.

Potrivit profesorului Szabo Bela, problema departamentelor în limba maghiară trebuie să fie rezolvată imediat, iar restul problemelor organizatorice privind asigurarea învăţământului în limba maghiară urmează să fie reglementate treptat, în viitor, până la începerea anului universitar.

Acesta a spus că adunarea generală a cadrelor maghiare din UMF Târgu Mureş a decis, la şedinţa din 1 aprilie, că organizarea departamentelor în limba maghiară nu suportă amânare şi, în semn de protest, s-a hotarât ca cei numiţi în funcţii de conducere, respectiv prorectorul şi prodecanul, să demisioneze.

Mai mult, alte cadre didactice maghiare, alese în diverse organe de conducere, vor boicota lucrările forurilor respective până la soluţionarea problemei şi se vor organiza în departamente proprii.

De cealaltă parte, rectorul UMF Târgu Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei, a precizat că orice decizie care s-ar putea lua trebuie aprobată de Senat, că nu este posibilă o înţelegere de altă natură, că nu percepe o componentă politică în acest moment, "cel puţin nu la modul vizibil" şi că nu au fost presiuni de natură politică în acest sens.
 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 17 Aprilie 2014
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste