Duminică, alegeri parlamentare în Ungaria

Peste opt milioane de cetăţeni ungari cu drept de vot sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a decide cine vor fi cei 199 de membri ai viitorului Parlament.

Partidul de centru-dreapta FIDESZ, în prezent la guvernare, este favorit în sondaje, nu este însă clar - transmite corespondentul RRA - dacă va obţine din nou majoritatea necesară adoptării unor legi importante, aşa cum a făcut-o în mandatul trecut.

Guvernul condus de Viktor Orban a fost în mai multe rânduri ţinta unor critici pe plan intern şi internaţional, după adoptarea noii Legi fundamentale, a unui act informativ privind mass media sau a unor reglementări referitoare la justiţie şi la Curtea Constituţională, dar şi ca urmare a unor tentative de reducere a independenţei Băncii Naţionale.

În încercarea de a se ţine sub control deficitul bugetar, au fost luate mai multe măsuri economice considerate neortodoxe, printre care supraimpozitarea sistemului bancar şi introducerea unor taxe speciale în diverse sectoare, care au vizat în special societăţile multinaţionale, reprezentanţii Guvernului ferindu-se de fiecare dată să folosească în comunicarea publică cuvântul "austeritate", chiar dacă unele companii au încercat să transfere asupra clienţilor din pierderile pe care le-au înregistrat.

În plus, încă înainte de demararea oficială a campaniei electorale s-a decis reducerea semnificativă a tarifelor la energie electrică şi termică, precum şi la gazele naturale livrate populaţiei.

Jurnalistul István Potoky de la cotidianul "Magyar Nemzet" susţine că : FIDESZ are o comunicare foarte bună şi acest lucru este recunoscut şi de opoziţie. Este total altfel cum comunici că eu, ca stat, nu iau măsuri de austeritate, însă diverse firme, aflate în proprietate străină, introduc constrângeri. Comunicarea este perfectă, adică statul ungar nu constrânge, ci încearcă să-şi protejeze cetăţenii, iar firmele străine sunt cele rele. Prin aceasta se pot câştiga alegeri. Este foarte importantă comunicarea.

Ultimele sondaje de opinie au relevat faptul că formaţiunea FIDESZ, care a promis continuarea măsurilor de sprijinire a populaţiei, se bucură de o susţinere de 47% în rândul alegătorilor decişi, iar partidele de stânga din opoziţie, care au format recent o alianţă electorală, sunt preferate de 23% dintre aceştia.

Foarte aproape de alianţa formaţiunilor de stânga se află partidul de extremă dreapta Jobbik, cu 21 de procente în preferinţele alegătorilor decişi, iar mica formaţiune ecologistă LMP se situează sub pragul de 5%, necesar pentru a intra în Parlament, informează corespondentul RRA.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 4 Aprilie 2014
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste