Preşedintele propune partidelor un moratoriu politic

Preşedintele României, Traian Băsescu face un apel partidelor politice să lase la o parte bătălia politică şi să deblocheze activitatea Parlamentului pentru încheierea acordului cu FMI.

În discursul adresat Parlamentului, preşedintele României a afăcut un apel la responsabilitate partidelor din Parlamentul României,  pentru încheierea cu succes a acordului cu FMI, Uniunea Europenă şi Banca Mondială.


Traian Băsescu a propus partidelor politice un  moratoriu pe termen limitat,   pentru deblocarea activităţii Parlamentului, afirmând că acest lucru  este posibil pentru că toate partidele spun că acţionează pentru interesul naţional.


Preşedintele consideră că încheierea unui acord cu FMI ar duce la ieşirea României din criză.


"Toate partidele trebuie să fie conştiente că România nu mai poate cheltui mai mult decât produce. Încheierea acordului cu FMI ar conduce la încheierea crizei de credibilitate  externă a României  pe pieţele financiare internaţionale şi ar reprezenta un răspuns eficient la diminuarea efectelor crizei. Finalizarea  acordului  ar marca inceputul ieşirii României  din criză", a spus preşedintele.


El a precizat că încheierea acordului de finanţare al României cu insitituţiile financiare internaţionale depinde de adoptarea , în 30 - 45 de zile, a legilor  salarizării unitare, pensiilor şi bugetului de stat pe 2011.


"Condiţia materializării acestei şanse a României este acţiunea fermă şi consecventă pe termen foarte scurt, respectiv în următoarele 30-45 de zile, la nivel de Guvern şi de Parlament, în câteva direcţii principale, care au fost convenite cu FMI, UE şi Banca Mondială, ca şi condiţii pentru încheierea cu succes a programului de scoatere a României din criză şi reluare a creşterii economice. Repet, vorbim de nevoia unei acţiuni consecvente cu interesul naţional, în următoarele 30-45 de zile", a spus preşedintele.


Moratoriu pentru deblocarea activităţii Parlamentului


Şeful statului a propus partidelor un moratoriu politic pentru deblocarea activităţii parlamentare, astfel încât în 30-45 de zile să fie adoptate legile cerute de FMI pentru încheierea cu succes a acordului de finanaţare: Legea pensiilor, Legea salarizăii unitare şi Legea bugetului de stat pe 2011.


"Ceea ce vă propun este, în fapt, un moratoriu asupra bătăliei politice, care să permită deblocarea activităţii Parlamentului. Personal cred că acest lucru este posibil, plecând de la realitatea că toate partidele parlamentare susţin că acţionează în interes naţional", a menţionat Traian Băsescu.
 

 

El susţine că dacă România va rata finalizarea acordului cu FMI, Uniunea Europeană şi Banca Mondială ar duce la deprecierea masivă a credibilităţii ţării pe pieţele financiare, la finanţare extrem de scumpă a deficitului şi, de asemenea, ar duce la riscul de a nu fi în măsură să facem plăţile prevăzute în bugetul de stat.


Mediul politic "s-a deteriorat"Preşedintele a susţinut că mediul politic naţional "s-a deteriorat sensibil" , ceea ce începărtează obiectivul încheierii cu succes al acordului cu FMI.


"Drumul pe care se va merge rămâne la latitudinea dumneavoastră, a partidelor pe care le reprezentaţi. Prina acţiunea dumneavoastră, România poate merge către mai bine sau către mai rău, decizia este în mâinile dumneavoastră. Practic, timpul în care trebuie să fie legiferate actele normative, ce condiţionează finalizarea acordului de finanţare cu Fondul, Uniunea şi Banca Mondială este de numai 30, maxim 45 de zile. Nicio altă soluţie, decât un moratoriu care să vizeze deblocarea legiferării priorităţilor din acord, nu este viabilă. De aceea insist ca partidele parlamentare să realizeze acest moratoriu pe termen limitat, în interes naţional, prin deblocarea activităţii celor două Camere"m, a spus şeful statului.


Opoziţia nu a participat la discursul şefului statului, motivând că şedinţa de plen a fost condusă de preşedintele Camerei, Roberta Anastase , căreia Opoziţia i-a cerut demisia.

 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 9 Noiembrie 2010
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste