Liderul Jobbik ar putea fi declarat persoană indezirabilă

Ministerul de Interne a întocmit documentele pentru declararea liderului Jobbik, Vona Gabor, drept persoană indezirabilă în România. Decizia îi aparţine preşedintelui Traian Băsescu.

Documentaţia întocmită de Ministerul de Interne pentru declararea liderului Jobbik, Vona Gabor, drept persoană indezirabilă pe teritoriul României a fost trimisă Peşedinţiei.

Premierul Victor Ponta a precizat,că dacă preşedintele Traian Băsescu, ca şef al CSAT, dă astăzi avizul, decizia va fi pusă imediat în aplicare pe procedura prevăzută de lege.

"I-am trimis materialul întocmit de Ministerul de Interne prin care se enunţă temeiul actual legal, nu trebuie nici o lege, prin care domnul Vona Gabor să fie declarat ca indezirabil, să nu mai poată pătrunde pe teritoriul României şi, în calitatea domniei sale de şef al CSAT, dacă astăzi avizează acest material astăzi Ministerul de Interne trece la aplicarea sa, sigur în baza procedurilor legale. Materialul este pe masa domnului preşedinte, îl avizează şi Ministerul de Interne trece la punerea sa în aplicare, sigur, pe o procedură prevăzută de lege",a spus premierul.

Preşedintele Traian Băsescu a solicitat Guvernului şi Parlamentului, să interzică printr-un act normativ prezenţa în România a partidului maghiar de extremă dreaptă Jobbik.

Reacţia Jobbik

Reprezentanţii Jobbik consideră că scopul preşedintelui Traian Băsescu este distragerea atenţiei de la obiectivele manifestaţiei respective, de la lupta secuilor pentru autonomie şi de la faptul că România, ca stat membru al UE, nu asigură posibilitatea autodeterminării pentru o comunitate naţională cu mai multe sute de mii de membri.

Partidul Jobbik arată totodată că va participa şi în continuare, ca şi până acum, la manifestări similare şi pentru că are o reţea extinsă atât în zona Partium, cât şi în Transilvania.

În comunicat se menţionează că, potrivit afirmaţiilor prefectului judeţului Mureş, Corneliu Grosu, reprezentanţii Jobbik şi cei ai Gărzii Maghiare nu au provocat forţele de ordine, membrii şi simpatizanţii partidului participând la manifestare cu demnitate, fiind respectate solicitările organizatorilor.

Luni, la Târgu Mureş, comemorarea unor martiri secui a degenerat într-un conflict între forţele de ordine şi participanţii la manifestare, printre care s-au numărat şi membri ai partidului de extremă dreaptă maghiar Jobbik, care militează pentru autonomia teritorială a aşa-numitului Ţinut Secuiesc.

În urma incidentelor, primarul oraşului Târgu Mureş a anunţat că este interzisă organizarea de marşuri în centrul localităţii şi că nu a autorizat manifestările programate pentru 16 şi 28 martie de organizaţiile Vatra Românească şi Noua Dreaptă.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 12 Martie 2014
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste