În Ungaria a început campania electorală

În Ungaria, începe, sâmbătă, campania electorală pentru alegerile legislative, care, potrivit legislaţiei acestei ţări durează lună şi jumătate.

Analiştii susţin că acestă campanie este de aşteptat să fie şi deosebit de contondentă.

Puterea de dreapta este bine aşezată în sondaje şi şi-a atras simpatia electoratului prin măsuri sociale favorabile, dar a fost acuzată de abuzarea normelor democratice.

Opoziţia de stânga reproşează guvernanţilor măsurile populiste şi, pe de altă parte, se remarcă o recrudescenţă a formaţiunilor radicale de dreapta.

Campania electorală pentru alegerile parlamentare din 6 aprilie debutează oficial sâmbătă, 15 februarie, în condiţiile în care, potrivit reglementărilor în vigoare, aceasta începe cu 50 de zile înainte de data alegerilor, informează corespondentul RRA la Budapesta.

Practic, de la intrarea în vigoare a campaniei, se aplică reglementările referitoare la modul în care partidele îşi pot face reclamă prin afişe în timpul unor adunări publice sau prin intermediul mass-media.

Iniţial, guvernul intenţiona să restricţioneze publicitatea electorală în audiovizual, astfel încât aceasta să poată fi difuzată doar pe posturile publice de radio şi televiziune, dar a revenit asupra acestor planuri, în urma criticilor de pe plan intern şi internaţional.

Astfel şi posturile private de radio şi televiziune vor putea difuza publicitate electorală, cu condiţia să facă acest lucru în mod gratuit.

Campania electorală se anunţă una destul de dificilă pentru formaţiunile din opoziţie, în condiţiile în care actualul partid de guvernământ, Fidesz, a iniţiat în ultima perioadă mai multe măsuri în beneficiul populaţiei, reuşind să îşi menţină poziţia dominantă în sondajele de opinie.

Printre aceste măsuri se numără reducerea de două ori, anul trecut, a tarifelor la utilităţi, în total cu aproximativ 20%, şi obţinerea la începutul acestei luni a aprobării parlamentului pentru o a treia astfel de măsură, care vizează diminuarea treptată, anul acesta, a preţurilor la energia electrică şi termică, precum şi la gazele naturale livrate populaţiei.

În plus, în ultima perioadă, reprezentanţi ai guvernului şi alţi politicieni ai partidului Fidesz au participat la o serie de forumuri cetăţeneşti în care au vorbit despre aceste iniţiative, lăsând să se înţeleagă că păstrarea acestor facilităţi depinde de votul alegătorilor la alegerile parlamentare.

Un recent sondaj de opinie, realizat de Institutul Ipsos, a relevat faptul că partidul de centru dreapta Fidesz a reuşit să îşi mărească cu două procente, luna aceasta, susţinerea de care se bucură la nivelul întregii populaţii, fiind preferat în prezent de 30% dintre cetăţenii cu drept de vot.

Pe de altă parte, cele trei formaţiuni de stânga, care au pus recent bazele unei alianţe electorale, au înregistrat o creştere de doar un procent faţă de luna trecută, fiind susţinute în total de 23% dintre cetăţenii ungari.

Partidul de extremă dreapta Jobbik, aflat de asemenea în opoziţie, a reuşit să îşi mărească cu trei procente, până la 9% cercul susţinătorilor.

Spre deosebire de alegerile din urmă cu patru ani, când cetăţenii ungari au fost chemaţi la urne să se pronunţe cine vor fi cei 386 de membri ai Parlamentului unicameral de la Budapesta, la alegerile din 6 aprilie aceştia vor decide în privinţa a 199 de deputaţi, după ce actualul guvern a hotărât, încă în prima parte a mandatului său, reducerea semnificativă a numărului parlamentarilor.

Totodată şi cele 13 minorităţi naţionale din Ungaria vor avea posibilitatea, pentru prima oară, să îşi trimită un reprezentant în legislativul ungar şi vor putea vota prin corespondenţă şi etinicii maghiari din alte ţări care au obţinut cetăţenia maghiară, în baza procedurilor simplificate, introduse în anul 2011, mai informează corespondentul RRA.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 15 Februarie 2014
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste