Asociaţiile de români din Spania, îngrijorate de modul de vot la europarlamentare

Românii din Spania sunt îngrijoraţi în legătură cu înfiinţarea registrului electoral, o măsură luată recent de Guvernul de la Bucureşti în vederea viitoarelor alegeri.

Asociaţiile de români din Spania îşi exprimă îngrijorarea legată de ordonanţa de urgenţă privind crearea registrului electoral.

Ordonanţa prevede printre altele că cetăţenii români cu domiciliul în străinătate sunt înscrişi în registru cu nume, data naşterii, CNP, ţara de reşedinţă şi numărul şi data de eliberare a paşaportului.

Prezent la discuţiile cu reprezentanţii comunităţii de la Madrid, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David,  a asigurat că ordonanţa nu ar condiţiona în vreun fel dreptul de vot.

Ministrul şi-a exprimat la rândul său surprinderea privind vehicularea unor informaţii false şi a declarat într-o conferinţă de presă că ordonanţa a fost concepută pentru ca România să aibă, la fel cu alte state europene, un registru electoral al populaţiei cu drept de vot, care să poată fi actualizat permanent.

"O problemă cu care cred că ne-am confruntat din păcate în acest dialog - şi spun din păcate pentru că trebuie să vă mărturisesc surprinderea de a discuta despre un non-subiect, respectiv aşa-zisa restricţionare a dreptului de vot al românilor din străinătate ca urmare a unei aşa-zise ordonanţe Guvernului României care ar interzice acest lucru... Registrul electoral din România, care a fost operaţionalizat prin efectul ordonanţei Guvernului României nu aduce nicio atingere sau vreo îngrădire privind exercitarea dreptului de vot", a spus Cristian David.

Întâlnirile ministrului român în Spania continuă până joi la Sevilla şi la Bilbao.

La Madrid, acestea au vizat şi consolidarea parteneriatului strategic dintre România şi Spania.

În a doua jumătate a anului, această relaţie se va concretiza printr-un summit bilateral la care vor lua parte mai mulţi miniştri spanioli şi români.

Aceştia vor încheia acorduri de colaborare în principal pe teme economice.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 11 Februarie 2014
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste