Revizuirea Constituţiei, nou motiv de scandal între Putere şi Opoziţie

Grupurile parlamentare PDL din Camera Deputaţilor şi Senat s-au retras de la lucrările Comisiei pentru revizuirea Constituţiei.

Scandal la Comisia pentru revizuirea Constituţiei.

Parlamentarii PDL au părăsit şedinţa la numai câteva minute de la începerea ei.

Parlamentarii trebuie să discute din nou amendamentele depuse la Legea fundamentală, în urma observaţiilor Comisiei de la Veneţia şi ale Consiliului Legislativ.

Încă de la începutul şedinţei, cei de la PDL au luat cuvântul şi au spus că ei vor să se reia dezbaterile la proiectul de revizuire a Constituţiei de la zero, de la art. 1 până la ultimul articol, pentru că actualul proiect de Constituţie, modul în care a fost el discutat până acum nu respectă concluzia referendumului privind parlamentul unicameral cu maximum 300 de aleşi.

Cei de la USL, inclusiv preşedintele comisiei, Crin Antonescu, nu au fost de acord, iar propunerea PDL a fost respinsă prin vot.

Propunerea PDL a primit din partea membrilor Comisiei 18 voturi "împotrivă" şi cinci "pentru".

În acel moment,  vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a anunţat că reprezentanţii PDL vor părăsi şedinţa.

 "Noi vom părăsi sala de dezbateri. Ne asumăm această responsabilitate. Nu vrem să fim părtaşi la un act de revizuire a Constituţiei care este în conflict flagrant cu realitatea din România şi cu poziţia Comisiei de la Veneţia şi cu poziţia partidelor din Opoziţie. Ne rezervăm dreptul de a informa populaţia corect pe toate canalele posibile de modul în care se derulează procesul de revizuire a Constituţiei. Vom fi prezenţi în schimb în sala de plen de la Camera Deputaţilor şi Senat pentru a susţine şi acolo amendamentele şi de a folosi toate mijloacele democratice de a informa corect populaţia legat de actul de revizuire a Constituţiei", a anunţat Oltean.

Liderul PDL a menţionat că partidul său este de acord cu observaţiile Comisiei de la Veneţia şi cu observaţiile Consiliului Legislativ, dar  vor ca amendamentele lor să fie susţinute şi să se regăsească în revizuirea legii fundamentale.

În aceste condiţii, reprezentanţii PDL au anunţat că nu mai vor să participe la "această mascaradă", conform lui Ioan Oltean.

Antonescu către Oltean: Puteţi să vă adresaţi CCR

La rândul său, preşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, Crin Antonescu, a afirmat că nu se poate bloca procesul de revizuire a Constituţiei pentru că PDL nu este de acord cu formele votate în Comisie.

"Nu putem să blocăm acest proces pentru că PDL nu e de acord cu formele care au fost votate aici. (...) Veţi avea ocazia în continuare în dezbaterile din plen în cele două Camere. Puteţi să vă adresaţi CCR. Vom avea un referendum. Nimeni nu îngrădeşte acest punct de vedere sau exprimarea lui. Numai că el a fost exprimat şi în opinia mea nu putem să anulăm lunile de activitate pe care le-am avut în această comisie pentru a lua din nou de la zero dezbaterea", a conchis preşedintele Senatului, Crin Antonescu.www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 3 Februarie 2014
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste