DNA cere condamnarea foştilor miniştri Tudor Chiuariu şi Zsolt Nagy, în dosarul "Poşta Română"

DNA a cerut judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie condamnarea la închisoare a foştilor miniştri Tudor Chiuariu şi Zsolt Nagy pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă calificată în dosarul "Poşta Română".

Procurorii anticorupţie au cerut luni, la instanţa supremă, în dosarul "Poşta Română", pedepse cuprinse "în limitele speciale prevăzute de lege", respectiv între 5 şi 15 ani de închisoare în cazul foştilor miniştri Zsolt Nagy şi Tudor Chiuariu, pe care îi acuză de abuz în serviciu.
    
Reprezentantul DNA a arătat că fostul ministru al comunicaţiilor, Zsolt Nagy, a iniţiat un proiect de hotărâre de guvern privind trecerea unui teren situat pe Calea Victoriei din Bucureşti din proprietatea publică în cea privată a statului şi apoi trecerea acestui teren la o companie unde acţionar era şi Poşta Română.
    
Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a arătat, în faţa instanţei, că faptele comise de cei doi foşti miniştri sunt grave şi sunt dovedite de probele aduse de acuzare.

Reprezentantul DNA a mai spus că faptele acestora "nu s-au produs din culpă, aşa cum acreditează apărarea, ci au fost comise prin prisma atribuţiilor de serviciu".
    
Tot procurorul a arătat că "faptul că nu s-au dovedit legături şi înţelegeri frauduloase între Nagy şi Chiuariu nu înseamnă că fapta de abuz în serviciu nu s-a consumat", astfel că se impune condamnarea acestora şi, totodată, privarea acestora de o serie de drepturi civile, între care cele de a alege şi de a fi ales.
    
Astfel, procurorul a cerut condamnarea celor doi la pedepse cuprinse "în limitele speciale prevăzute de lege". Abuzul în serviciu, prevăzut de Legea 78/2000, este pedepsit cu închisoare de la 5 la 15 ani.

În 2012, fostul ministrul al Justiţiei Tudor Chiuariu a fost achitat
   
În 27 noiembrie 2012, fostul ministrul al Justiţiei Tudor Chiuariu a fost achitat, în acest dosar, pentru abuz în serviciu, de un complet de trei judecători ai ICCJ.

Instanţa supremă a reţinut atunci, în cazul lui Chiuariu, că lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii.
    
Fostul ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei Zsolt Nagy a fost condamnat, tot la fondul dosarului, la trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare.
    
În acest dosar au mai fost condamnaţi Mihai Toader, fostul directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), care a primit şase ani de închisoare, Andrei Marinescu, directorul executiv al Direcţiei de Dezvoltare Strategică al CNPR - cinci ani şi jumătate de închisoare, Emanoil Lepădatu, directorul economic executiv al CNPR - cinci ani de închisoare şi Ioan Folfă, administratorul societăţii Topcadex 99 - un an de închisoare cu suspendare.
    
Potrivit anchetatorilor, în perioada anilor 2005 - 2007, printr-un şir de acte nelegale, reprezentanţii Poştei au contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului în proprietatea privată a SC Imopost Developements SA, demers în care au fost implicaţi şi doi membri ai Guvernului, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a "clarifica" situaţia juridică a terenului şi a favoriza astfel firma menţionată.
    
Prejudiciul în acest caz este estimat de DNA la 8.619.787 de euro.  


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 13 Ianuarie 2014
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste