Comisia specială scoate Acordul cu Roşia Montană Gold Corporation din proiectul de lege

Comisia specială pentru Roşia Montană a decis, joi, scoaterea Acordului cu Roşia Montană Gold Corporation din proiectul de lege, înaintat de Guvern şi dezbătut în această Comisie.

Preşedintele Comisiei speciale, Darius Vâlcov, a declarat presei, că au fost modificate primele opt articole, actul normativ schimbându-se radical.

"S-au adoptat opt amendamente, de la titlul legii care a fost modificat şi primele şapte articole care au schimbat total legea, spunem noi. Acordul a fost scos. În articolul 1 din proiectul de lege se pomenea de un acord. Acordul a fost respins şi au existat şapte amendamente. Niciun amendament nu face referire la proiectul Roşia Montană", a precizat senatorul Vâlcov.

El a precizat că modificările aduse acestui proiect încep chiar cu titlul de lege.

Titlul legii a fost modificat din "Lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea şi facilitarea dezvoltării activităţilor miniere în România" în "Lege privind unele măsuri pentru stimularea exploatării minereurilor auro-argentifere din cadrul unor proiecte miniere de interes public deosebit".

În acest mod, actul normativ nu mai face referire la proiectul de la Roşia Montană şi devine unul general.

Vâlcov consideră că astfel acordul cu Roşia Montană Gold Corporation va face obiectul unei hotărâri de guvern.

"Deocamdată, acordul a fost scos din lege. Nu putem noi, prin lege, să avizăm un acord. Vedeţi, redevenţa pentru toate exploatările de acest fel va fi 6%", a spus el.

PNL şi UDMR, la unison

PNL şi UDMR au fost sigurele partide care, în comisie, au propus respingerea proiectului, fără a-l mai modifica, însă PSD, PC şi PPDD s-au opus.

Ulterior, parlamentarii au modificat proiectul, astfel încât să fie o lege cu caracter general, care să completeze Legea minelor, pe segmentul de aur şi argint.

Ca atare, a fost scoasă din textul legii referirea la acordul cu RMGC, pentru a nu fi o lege cu dedicaţie pentru o companie anume.

Comisia a respins însă amendamentul fostului ministru al mediului, deputatul UDMR, Attila Korodi, cel care propunea ca toate exploatările de aur şi argint de pe teritoriul României să se facă nu prin cianurarea întregului zăcământ, ci doar al concentratului, adică folosind o mică proporţie de cianură.

Propunerea a căzut, pentru că a fost susţinută doar de UDMR şi PNL.

"Din informaţiile furnizate, în Europa nicăieri nu se foloseşte cianurarea întregului material prelucrat, ci numai a concentratului. La ora actuală, tot deşeul minier ieşit din prelucarea zăcământului de la Roşia Montană, cum este propus de Gold Corporation, va fi deşeu periculos", a declarat Attila Korodi.

Din cauza multitudinii de amendamente la vechiul proiect, Comisia va lucra şi săptămâna viitoare, sperând, ca, la sfârşitul ei, documentul să fie definitivat.

După cum se anunţă, votul va fi favorabil, PSD, PC şi PPDD având majoritatea, în comparaţie cu PNL şi UDMR, singurele formaţiuni care s-au opus integral proiectului.

De altfel, reprezentanţii UDMR sunt cei care se îndoiesc de capacitatea autorităţilor de a cerceta dedesubturile acestei afaceri, informează redactorul RRA.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 17 Octombrie 2013
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste