România "ar putea avea importante rezerve de gaze de şist"

Potrivit unui studiu al Administraţiei americane pentru informaţie în domeniul energiei, România ar putea avea importante rezerve de gaze de şist, care i-ar asigura - estimează specialiştii - consumul pentru următorii 100 de ani.

Autorităţile de la Bucureşti s-au pronunţat în repetate rânduri în favoarea exploatării unor noi surse de energie ce ar putea veni în sprijinul independenţei energetice, pe o piaţă internaţională cu importante fluctuaţii de preţ.

Potrivit unui studiu prezentat vara trecută de Administraţia americană pentru informaţie în domeniul energiei, România ar putea avea importante rezerve de gaze de şist, care i-ar asigura - estimează specialiştii - consumul pentru următorii 100 de ani.

Ministrul mediului promitea însă largi consultări şi dezbateri publice pe acest subiect, înainte de a se ajunge la o eventuală fază de exploatare propriu-zisă a zăcămintelor din România.  

Ministrul mediului, Rovana Plumb, dădea asigurări că toate condiţiile de mediu şi toate standardele europene privind explorarea vor fi respectate şi implementate.

Rovana Plumb spunea că Garda de Mediu va monitoriza permanent desfăşurarea tuturor lucrărilor în zonele respective.

Ea preciza că la ora actuală în România avem de-a face cu explorări doar în judeţul Vaslui, iar în zona Dobrogei doar cu prospecţiuni.

Premierul Victor Ponta se arăta de acord în urmă cu aproximativ o lună cu explorarea gazelor de şist, în condiţiile în care sunt respectate toate garanţiile de mediu.

Într-o intervenţie la Antena 3, Victor Ponta afirma că protestele pe această temă nu trebuie ignorate, dar deciziile nu se iau pe baza demonstraţiilor.

România nu trebuie să se mai bazeze pe importul gazului rusesc - era de părere premierul.

Primele acorduri, aprobate de Guvernul Ungureanu

Primele acorduri petroliere de concesiune pentru explorarea, dezvoltarea şi exploatarea gazelor de şist în perimetre din judeţul Constanţa au fost aprobate în timpul guvernării Mihai Răzvan Ungureanu. 

Constănţenii din zona de sud-est a judeţului, unde se întinde primul perimetru pentru care compania Chevron a obţinut, în 2010, avize pentru fazele premergătoare extragerii gazelor de şist, s-au exprimat prin referendum local - într-un procent covârşitor - împotriva exploatării, în urmă cu aproape doi ani.

Între timp, localnicii par să se fi liniştit,  după cum a constatat corespondentul RRA Mona Constantinescu, care urmăreşte evoluţia lucrărilor din zona Plopeni-Chirnogeni.

Chevron a început explorarea în Constanţa

Chevron, prin firma românească "Prospecţiuni SA", a început activităţile de explorare în judeţul Constanţa. Agenţia de Protecţie a Mediului Constanţa a emis autorizaţii pentru blocurile 17 şi 18, respectiv pentru efectuarea de prospecţiuni pentru perimetrul cuprins între localităţile Plopeni şi 2 Mai.

Până în acest moment, două utilaje de mare tonaj au făcut prospecţiuni la Plopeni şi Chirnogeni, unde au stat aproximativ o săptămână şi unde, cu ajutorul unor piloni, au efectuat o serie de studii geofizice.

Utilajele au fost amplasate pe terenuri private, cu acordul proprietarilor.

Cele două utilaje au încheiat prospecţiunile în zona Chirnogeni şi se vor deplasa către zonele Comana, Amzacea-Pecineaga, urmând să ajungă apoi în zona de sud a litoralului, respectiv la Arsa.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 17 Octombrie 2013
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste