Ce noutăţi aduce pachetul de servicii medicale?

Noul pachet de sănătate va intra în vigoare la 1 februarie anul viitor şi aduce noi prevederi atât pentru asiguraţi, cât şi pentru persoanele care nu plătesc asigurări de sănătate.

Sistemul se prăbuşeşte, atrage atenţia ministrul Sănătăţii, care insistă din nou pe nevoia unor schimbări profunde în funcţionarea sistemului medical.

Eugen Nicolăescu a răspuns nemulţumirilor legate de faptul că nu există în proiectul ministerului diferenţe între serviciile de bază pentru cei care plătesc şi cei care nu plătesc asigurarea de sănătate. 

"Pachetul de servicii medicale de bază pentru asiguraţi şi neasiguraţi - dar după neasiguraţi este o paranteză, în care se specifică trei tipuri de servicii care se acordă neasiguraţilor: prevenţie, medicină de urgenţă şi programe naţionale de sănătate. Pachetul de bază pentru asiguraţi înseamnă tot ceea ce noi am propus în această ofertă garantată a statului, de la asistenţa comunitară până la îngrijiri la domiciliu şi paliaţi, trecând prin medicina de familie, trecând prin medicina de ambulator, trecând prin specialităţile clinice şi paraclinice, trecând prin spital, ajungând la ceea ce noi numim îndeobşte îngrijiri la domiciliu şi paliaţi", a spus Eugen Nicolăescu,  la o conferinţă organizată de Agenţia de ştiri Mediafax, în cadrul căreia se explică şi se dezbat prevederile proiectului pachetului serviciilor medicale de bază.

Pachetul va intra în vigoare la 1 februarie anul viitor şi  îşi va produce toate efectele, estimează Eugen Nicolăescu, în următorii aproximativ doi ani.

Urmează pachetul suplimentar

Ministrul Sănătăţii a precizat că dacă pachetul de servicii medicale de bază va fi adoptat, va urma pachetul suplimentar.

În acest sens, fişa electronică a pacientului, cardul de sănătate şi dosarul electronic vor ajuta asiguraţii privaţi să stabilească pachetul suplimentar de servicii medicare care să fie accesibil populaţiei, a declarat reprezentantul unei firme de asigurări private, Teodor Alexandrescu. 

"Este evident că un pachet obligatoriu are costuri undeva la jumătate, dacă nu chiar mai puţin faţă de unul voluntar. De ce? Pentru că avem dispersia riscului şi ne permitem să ajungem la un cost care este relevant şi important pentru pacienţi", a spus Teodor Alexandrescu.

Pacienţii aşteaptă clarificări

Pacienţii susţin pachetul de bază, îl consideră necesar, dar spun că sunt afecţiuni care nu pot fi acoperite în ambulatoriul de specialitate.

Directorul executiv al UNOPA (Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA), Iulian Petre, este de părere că ar trebui precizate mai bine anumite aspecte. 

"Mi s-a spus că în zona de infecţioase nu prea există ambulatoriu dezvoltat. La fel, din cauza schimbării şi introducerii pachetului, va migra un număr mai mare de pacienţi către medicina primară şi către ambulatoriile de specialitate. Din câte ştim, acolo se merge pe bază de programare, iar dacă nu eşti programat, medicul nu te poate trata şi trebuie să plăteşti. Asta va naşte liste de aşteptare, probabil, mai lungi", a spus Iulian Petre. 

Pachetul de bază "va reglementa mai bine seriviciile din spitale"

Managerul Spitalului Universitar Bucureşti, Cătălin Cârstoiu, menţionează că pachetul de bază va reglementa mai bine seriviciile medicale oferite la nivelul spitalului. 

"Pachetul de bază permite o regândire a contractului pe ambulatoriu. Acest contract pe ambulatoriu va muta o parte din pacienţii care merg la UPU (Unitatea de Primiri Urgenţe) în ambulatoriu de specialitate şi dacă consultaţia sau serviciul din ambulatoriu va fi  plătit corespunzător, sunt sigur că atunci va exista dorinţa tuturor de a-şi chema pacienţii la monitorizare într-un ambulatoriu performant şi a nu mai face o formă de spitalizare, fie că este spitalizare de zi, fie că este spitalizare continuă. Şi, astfel, cred eu că bugetul unui spital va fi regândit complet şi va avea o altă formă", a spus Cătălin Cârstoiu. 

Pachetul de servicii medicale de bază va fi în dezbatere publică până la sfârşitul lunii. 

Părerile, sugestiile şi nemulţumirile trebuie aduse la cunoştinţa autorităţilor, a atras atenţia  ministrul sănătăţii.

El spune că în ultima perioadă a auzit numeroase critici, dar ele nu au fost consemnate ca sesizări la minister, deşi proiectul este în dezbatere publică pe pagina de internet a instituţiei de două săptămâni.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 14 Octombrie 2013
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste