Premierul consideră că timbrul de mediu "este în favoarea maşinilor noi"

Premierul Victor Ponta susţine că timbrul de mediu este "prohibitiv" doar pentru maşinile vechi şi cu nivel mare de poluare.

Premierul Victor Ponta a declarat că timbrul de mediu nu a afectat în sens negativ producătorii de maşini, singurii afectaţi de această taxă fiind posesorii de maşini cu un nivel ridicat de poluare.

"Timbrul de mediu nu a afectat în sens negativ producătorii de maşini noi. Dimpotrivă, timbrul de mediu este foarte mult în favoarea maşinilor noi, care plătesc taxă de primă înmatriculare foarte mică sau, în anumite situaţii, zero chiar. Este însă prohibitiv pentru maşinile mai vechi, cu un nivel de poluare mai ridicat. Deci taxa auto a încetinit declinul pieţei", a spus premierul la Salonul Auto Bucureşti, informează Agerpres.

Victor Ponta a precizat că o parte dintre românii care doresc să îşi înlocuiască vechiul autoturism cu unul nou nu reuşesc să contracteze un credit de la bancă.

"Problema este puterea de cumpărare şi refacerea încrederii românilor în dorinţa de a-şi schimba autoturismul. Şi mai este o problemă pe care nu o putem rezolva, nici noi, nici producătorii - cea care ţine de creditare. Băncile nu prea mai dau credite. Foarte puţini oameni îşi cumpără maşina cu banii jos. Dacă băncile nu dau credite, nu prea ai cu ce să îţi schimbi maşina", a mai spus Victor Ponta.

Premierul a vorbit,  tot joi, despre efectele noului Cod rutier asupra scăderii numărului de accidente, afirmând că acestea vor fi analizate după o anumită perioadă, respectiv în câteva luni, un an sau doi ani, pentru eventuale adaptări.

"Nu există legi de neschimbat, că se schimbă realităţile. Evident că vom constata- dar nu într-o zi, două, ci în nişte luni, într-un an, în doi - ...se face o analiză, să vedem care este influenţa asupra accidentelor, asupra plăţii amenzilor, în ce măsură s-a redus acest fenomen sau nu şi, în funcţie de asta, Parlamentul, la dezbaterea ordonanţei, sau noi putem să intervenim cu modificări. Nu înseamnă că acum am închis Codul rutier pentru următorii 50 de ani, ci că, în funcţie de situaţia reală, întotdeauna legislaţia se adaptează", a spus Ponta.

Miercuri, Guvernul a amânat din nou adoptarea noului Cod rutier, pentru a clarifica detaliile tehnice de constituire a contului unic în care să fie vărsate toate sumele încasate din amenzile percepute pentru contravenţii şi infracţiuni.

Ministerul de Interne a transmis că proiectul Codului Rutier va fi reprogramat pentru prima şedinţă de guvern de săptămâna viitoare.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 10 Octombrie 2013
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste