Consiliul Investitorilor cere reducerea TVA

Investitorii români susţin că România are una dintre cele mai mari cote de TVA din Uniunea Europeană, numai Ungaria depăşindu-ne din acest punct de vedere.

Reprezentanţii investitorilor au cerut, la conferinţa naţională organizată la sediul Parlamentului, revenirea TVA-ului la valoarea de 19 procente, dar şi măsuri categorice de combatere a economiei subterane.

Potrivit investitorilor, din cauza majorării taxei pe valoare adăugată şi a ineficienţei autorităţilor de control, România colectează puţin peste 50% din TVA.

Oamenii de afaceri autohtoni, reuniţi în cadrul Consiliului Investitorilor Români, argumentează solicitarea de revenire a taxei pe valoare adăugată la 19% prin faptul că majorarea acesteia în 2010 nu a condus la o creştere semnificativă a veniturlor la buget, ba mai mult, a determinat majorarea evaziunii fiscale şi închiderea a numeroase societăţi din diferite domenii.

În plus, spun ei, România are una dintre cele mai mari cote de TVA din Uniunea Europeană, numai Ungaria depăşindu-ne din acest punct de vedere.

O altă solicitare se referă la introducerea unei taxe pe valoare adăugată redusă la produsele alimentare de bază, după modelul măsurii ce vizează domeniul panificaţiei.

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat că se speră să se ajungă la o astfel de decizie, însă aceasta depinde foarte mult de efectele constatate în cazul TVA-ului redus la pâine, în special în direcţia combaterii evaziunii fiscale.

Achim Irimescu a mai precizat că dacă reducerea taxei pe valoarea adăugată în sectorul panificaţiei îşi va dovedi eficienţa următorul sector unde se va lua o astfel de măsură va fi, cel mai probabil, cel al cărnii şi produselor din carne, unde evaziunea pe TVA se ridică la peste 230 de milioane de euro.

Alte solicitări ale oamenilor de afaceri români se referă la scăderea contribuţiilor de asigurări sociale, scutirea de impozit a profitului reinvestit, reluare decontărilor accizei la motorină pentru agricultură, stoparea majorărilor galopante ale preţurilor la energie şi scoaterea CET-urilor de pe piaţa reglementată pe piaţa liberă a energiei.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 9 Octombrie 2013
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste