PDL propune facilităţi fiscale pentru firmele care finanţează burse

PDL propune, printr-un proiect de lege, acordarea de stimulente fiscale firmelor care finanţează proiecte de cercetare sau burse în învăţământul profesional şi universitar.

Democrat-liberalii au depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege prin care companiile au posibilitatea să finanţeze burse educaţionale pentru viitorii angajaţi precum şi proiecte de cercetare în universităţi, iar cheltuielile pot fi deduse.

Deputaţii PDL, Raluca Turcan şi Gheorghe Ialomiţianu, spun că proiectul va diminua  ruptura dintre sistemul de învăţământ şi cerinţa de pe piaţa muncii, în condiţiile în care, în acest moment, doar 20 la sută din absolvenţi lucrează în domeniul studiat.

Democrat-liberalii afirmă că avantajele proiectului sunt şi de partea companiilor, pentru că formează forţă de muncă cu competenţe, dar şi de partea tinerilor, pentru că sunt creeate locuri de muncă.

Mai mult, adaugă ei, statul are un avantaj dublu: pe de-o parte va câştiga impozitele aplicate pe salarii iar pe de altă parte nu va mai cheltui cu ajutoarele de şomaj.

"Întreprinzătorii care doresc să-şi formeze forţă de muncă compatibilă, forţă de muncă calificată, primesc deduceri din impozitul pe profit pentru bursele şi proiectele finanţate.  În felul acesta, statul câştigă. Pierde, pe de o parte, plata unui ajutor de şomaj şi câştigă treptat angajatori, forţă de muncă plătitoare de taxe şi impozite la stat. Împreună cu domnul deputat Ialomiţianu, fost ministru al Finanţelor, am gândit acest proiect tocmai pentru a pune cap la cap o problemă din Educaţie cu o soluţie din Finanţe. În felul acesta şi rezultatul este unul palpabil, este unul măsurabil şi este unul sustenabil, pentru că e foarte important când vii cu un proiect legislativ să ai susţinere financiară" , a spus deputatul PDL, Raluca Turcan.

Ea şi-a exprimat speranţa că proiectul va fi adoptat în Parlament şi a criticat în context faptul că alte proiecte în domeniul educaţiei ale PDL  - "After School" şi "Masă în şcoală" - au fost, deocamdată, respinse prin avize negative în cadrul dezbaterii parlamentare.     


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 25 Septembrie 2013
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste