Legea pensiilor, din nou în Parlament

Preşedintele Traian Băsescu a retrimis Parlamentului Legea pensiilor, solicitând accelerarea discuţiilor.

Votul asupra cererii de reexaminare privind legea pensiilor va fi dat pe  2 sau 3 noiembrie, a decis, marţi, Biroul Permanent al Senatului.


Membrii acestuia au luat act de scrisoare preşedintelui Traian Băsescu referitoare la accelerarea discuţiilor la cererea de reexaminare, dar şi de răspunsul preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, privind respectarea regulamentului, în special în cazul unei legi de o asemenea importanţă - a informat chestorul Senatului, Ioan Chelaru.


"Prin consens, astăzi, toţi membrii Biroului permanent au fost de acord cu programul care a fost propus la o şedinţă anterioară, în sensul că raportul Comisiei pentru muncă, împreună cu toate avizele, să fie făcut până în data de 26 octombrie, iar dezbaterea pe cererea de reexaminare a domnului preşedinte Traian Băsescu pe Legea pensiilor, în data de 2 sau 3 noiembrie", a susţinut senatorul.


Potrivit acestuia, membrii Biroului au apreciat că în acest fel cererea de celeritate adresată de preşedinte este avută în vedere şi se respectă şi prevederile Regulamentului, care atunci când este vorba despre o cerere de reexaminare menţionează obligativitatea ca o asemenea cerere să fie înscrisă în maximum 30 de zile pe ordinea de zi.
    

Săptămâna trecută, senatorii PDL au cerut reexaminarea în regim de urgenţă a Legii pensiilor, însă, după dezbateri care au durat peste o oră şi jumătate, solicitarea lor nu a fost suspusă votului plenului.


Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis, vineri, o scrisoare preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, în care solicita adoptarea cât mai rapidă a Legii privind sistemul unitar de pensii publice.
    

În textul scrisorii, şeful statului solicita "adoptarea cât mai rapidă a Legii privind sistemul unitar de pensii publice" care reprezintă "o condiţionalitate pe care România şi-a asumat-o prin semnarea Scrisorii de intenţie cu Fondul Monetar Internaţional" şi, totodată, "o necesitate pentru adoptarea, în termen legal, a bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2011".


Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, i-a răspuns în scris preşedintelui Traian Băsescu, precizând că un act normativ de o asemenea importanţă trebuie să beneficieze de toată atenţia Parlamentului.
    

Preşedintele Băsescu a cerut, recent, reexaminarea legii având obiecţii faţă de un singur articol al acesteia, respectiv prevederea referitoare la vârsta standard de pensionare pentru femei, şeful statului cerând stabilirea acesteia la 63 de ani, nu la 65 de ani.
    

În cazul Legii pensiilor, cererea de reexaminare a fost transmisă Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.
    

Potrivit articolului 146 din Regulamentul Senatului, în cazul în care preşedintele României cere, înainte de promulgare, reexaminarea unei legi adoptate prima dată de către Senat, cererea va fi înscrisă în termen de cel mult 30 de zile în proiectul ordinii de zi a acestui for legislativ.
    

Acelaşi articol prevede că "reexaminarea legii pe baza cererii preşedintelui României se face cu respectarea procedurii legislative".
    

Prin urmare, Senatul are termen de o lună de zile, începând din 7 octombrie (când a fost trimisă cererea de reexaminare), pentru a înscrie proiectul pe ordinea de zi a plenului.
    

De la momentul la care este prezentat în Biroul Permanent, Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, are, potrivit Constituţiei şi propriului regulament, 45 de zile pentru a adopta actul normativ, în caz contrar fiind adoptat tacit şi transmis Camerei Deputaţilor în forma în care a sosit la Senat.
    

În plus, conform articolului 89 al Regulamentului, Senatul poate prelungi termenul de adoptare tacită la 60 de zile, în cazul legilor "de complexitate deosebită".
    

"Caracterul complex al legii se stabileşte prin hotărârea plenului Senatului, la propunerea Biroului Permanent, avându-se în vedere elemente precum: întinderea reglementării, importanţa domeniului de reglementare, implicaţiile deosebite într-un anumit domeniu şi necesitatea aplicării unor norme comunitare", se arată în acelaşi articol.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 19 Octombrie 2010
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste