Corlăţean: Nu agreăm transferul competiţiei electorale din Ungaria în România

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, suţine că România contează pe un parteneriat cu guvernul ungar şi pe calmarea tentaţiilor politice electorale.

Bucureştiul nu agreează transferul campaniei electorale din Ungaria, unde anul viitor vor avea loc alegeri parlamentare, pe teritoriul României, a declarat ministrul de Externe, Titus Corlăţean, care a făcut apel la "temperarea unui interes electoral prea ascuţit" şi a pledat pentru "buna înţelegere între români şi maghiari".

Şeful diplomaţiei de la Bucureşti a făcut aceste declaraţii la Digi 24, referindu-se la unele declaraţii de la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, la care s-a pus accentul pe autonomia maghiarilor din România.

Europarlamentarul Tokes Laszlo a comparat atunci regionalizarea României cu un "genocid anemic" şi i-a îndemnat pe cei prezenţi să participe la manifestaţiile împotriva proiectului de regionalizare al Guvernului român.

"Noi contăm pe un parteneriat cu Guvernul ungar şi pe calmarea tentaţiilor politice electorale, pentru că, ştim bine, anul viitor, în luna mai, vor fi alegeri parlamentare importante în Ungaria. Nu agreăm transferul competiţiei electorale din Ungaria. Este firesc să se desfăşoare acolo în tonalităţile pe care partidele politice din Ungaria şi le stabilesc, dar nu agreăm transferul acestei campanii electorale în România. Există această tentaţie manifestată, concretizată, cu atât mai mult cu cât noua lege a cetăţeniei ungare a generat acordarea unui număr de cetăţenii ungare unor cetăţeni de etnie maghiară din România şi atunci există această tentaţie de a culege voturi din România", a afirmat Corlăţean.

El a subliniat că pentru România este importantă pacea şi armonia în societate.

"Ar fi extrem de util şi e un semnal public pe care îl lansez - nu ştiu dacă va avea o finalizare, dar eu îl fac, e de datoria mea - de temperare a unui interes electoral prea ascuţit pe această temă pentru că pentru noi, în România, este importantă pacea şi armonia în societatea românească şi este important ca la nivelul comunităţilor locale să existe o bună înţelegere între români şi maghiari", a adăugat şeful diplomaţiei de la Bucureşti.

El a arătat că Bucureştiul nu recurge la atitudini şi declaraţii similare cu ale unor oficiali din Ungaria.

Pe de altă parte, el a menţionat că autorităţile de la Bucureşti îşi doresc să aibă un partener corect şi onest la Budapesta, atunci când discută ''de privilegierea parteneriatului strategic cu conţinut european dintre cele două ţări".
 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 14 Septembrie 2013
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste