Partidul Civic Maghiar, de acord cu referendumurile locale pe tema regionalizării

Preşedintele Partidului Civic Maghiar, Biro Zsolt, anunţă că formaţiunea sa va sprijini UDMR în acţiunea de adunare a semnăturilor necesare pentru organizarea de referendumuri locale.

Biro Zsolt a spus, miercuri, într-o conferinţă de presă, că a luat la cunoştinţă de ultima variantă a reorganizării administrativ teritoriale a României, potrivit căreia Braşovul ar forma o regiune împreună cu Mureşul, Covasna şi Harghita, opţiune care, în opinia sa, nu poate fi acceptată de comunitatea maghiară, pentru că într-o atare situaţie maghiarii ar reprezenta sub 50% din totalul populaţiei regiunii.

"Am vorbit despre noul proiect care a apărut zilele astea, în care se vehiculează o regiune formată din judeţele Mureş, Covasna şi Harghita împreună cu Braşovul. Mi se pare un lucru neserios pentru că se ştie foarte bine că aceste regiuni uriaşe nu au fost eficiente, avem nevoie de regiuni mai mici (...) Pe de altă parte, ca partid al comunităţii maghiare nu putem accepta această variantă nici din perspectiva comunităţii maghiare. O regiune care include şi judeţul Braşov ponderea maghiarilor scade sub 50%, o să fim undeva la 40%, din punctul nostru de vedere acest lucru nu poate fi acceptat", a declarat Zsolt.

În consecinţă, a precizat Biro Zsolt, Partidul Civic Maghiar va sprijini UDMR să adune semnăturile necesare pentru organizarea de referendumuri locale în şase judeţe, urmând ca odată cu adunarea de semnături să fie mobilizată populaţia şi să fie transmis un semnal clar Guvernului României, cât şi opiniei publice internaţionale în legătură cu necesitatea respectării voinţei cetăţenilor din aceste judeţe.

"Dacă vorbim de adunarea de semnături, odată cu această adunare de semnături mobilizăm populaţia şi aducem un semnal clar Guvernului României, cât şi opiniei publice internaţionale. Dacă o să fie aprobate aceste 200- 300 de hotărâri care au sprijinul a zeci de mii de cetăţeni, cred că din acest moment atacarea acestor hotărâri va fi compromisă. Pentru că va fi un semnal clar că în România nu se respectă voinţa cetăţenilor", consideră preşedintele PCM.

UDMR a anunţat că va iniţia organizarea referendumurilor locale pentru consultarea populaţiei cu privire la regionalizare în şase judeţe din ţară, respectiv Harghita, Covasna, Mureş, Bihor, Sălaj şi Satu Mare, urmând ca în câteva să fie demarată acţiunea de strângere de semnături pentru a iniţia hotărâri în consiliile locale în privinţa organizării referendumurilor.

Anunţul a fost făcut de preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, aminteşte corespondentul RRA.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 4 Septembrie 2013
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste