Pâine mai ieftină de la 1 septembrie

Guvernul speră ca TVA-ul redus să îi convingă pe evazionşti să treacă pâinile vândute pe bon de casă. Dacă experimentul va da roade atunci reducerea se va extinde şi la alte alimente.

Pâinea va fi mai ieftină din 1 septembrie, în urma scăderii taxei pe valoare adăugată de la 24 la 9% - a anunţat, joi, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase, ROMPAN, Aurel Popescu.

Începând de duminică se vor ieftini şi produsele de panificaţie care au în compoziţie pâine, respectiv cornuri, covrigi sau chifle.

Aurel Popescu a mai declarat că proiectul privind vânzarea pâinii doar în magazinele specializate ar putea fi aprobat luna viitoare şi va putea intra în vigoare din 2014.

Potrivit studiilor efectuate de ROMPAN, în aproximativ opt luni de la introducerea TVA de 9% la pâine evaziunea fiscală din sectorul de morărit şi panificaţie s-ar putea reduce de la 67% la 20%, respectiv de la un miliard de lei, cât este în prezent, la circa 200 de milioane de lei.

Din trei pâini vândute doar una este fiscalizată, celelalte două se dau la negru

Pâinea este cel mai bine vândut produs alimentar din România. În medie, o persoană consumă în jur de 98 de kilograme pe an. O pâine pe zi.

Problema este că din 3 pâini doar una este fiscalizată, celelalte două se dau la negru. Iar statul pierde din încasari 1 miliard de lei pe an, potrivit patronatelor.

Guvernul speră ca TVA-ul redus să îi convingă pe evazionşti să treacă pâinile vândute pe bon de casă.

Dacă experimentul va da roade atunci reducerea se va extinde şi la alte alimente.

"Cei de la FMI, pe bună dreptate, spun că cine ne garanteaza ideea frumoasă optimistă că dacă aveţi TVA mai mic aveţi încasări mai mari, arataţi-ne un proiect care a reuşit pe această zonă", spune Victor Ponta.

Pentru a reduce evaziunea, patronatele discută cu Ministerul Agriculturii şi un proiect care să restrângă locurile unde se poate vinde pâine.

În aceste condiţii, pâinea nu se va mai găsi la colţul blocului pentru că ar dispărea aproximativ 100 de mii de puncte de comercializare din 150 de mii înregistrate.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 30 August 2013
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste