Jurnaliştii români se reunesc la Chişinău

În Republica Moldova are loc cea de-a doua ediţie a Congresului Internaţional al Jurnaliştilor Români.

Lucrările celei de-a II-a ediţii a Congresului Internaţional al Jurnaliştilor Români au continuat, vineri, la Chişinău, cu o dezbatere pe tema "Presa de limba româna versus presa de limba rusa, ucrainiana, sârba si maghiară".
 

 

 

Invitatul special al forumului a fost primarul general al Chişinaului, Dorin Chirtoacă, după ce, joi, jurnalisştii români s-au întâlnit cu preşedintele Republicii Moldova, Mihai Ghimpu.  
 

 

 

Potrivit primarului, "Situaţia presei de limbă română din Republica Moldova s-a îmbunătăţit în ultimul an, însă aceasta este în continuare net dezavantajată faţă de presa de limbă rusă, mult mai bine finanţată".
 

 

 

În condiţiile în care banii din publicitate sunt puţini şi greu de atras, mass-media depinde în general de finanţarea patronilor, oameni de afaceri sau chiar politicieni, care influenţează însă deciziile editoriale:
 

 

 

"Din păcate, politicienii şi mediul economic nu au atins încă nivelul necesar de maturitate, prin care să accepte alte reguli joc, adică: mass media să funcţioneze liber, instituţiile statului să-şi facă datoria aşa cum pune muchia legii şi concurenţa în politică şi în toate celelalte domenii să aibă loc în nivel mai înalt", susţine Dorin Chirtoacă  
 

 

 

La congresul de la Chişinău participă jurnalişti de limbă română din România, Republica Moldova, Serbia, Ungaria şi Ucraina.
 

 

 

Evenimentul a fost organizat de Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români şi Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 15 Octombrie 2010
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste