AUDIO Traian Băsescu: România îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei

Preşedintele României susţine că regionalizarea nu se va face niciodată pe criterii etnice, subliniind că România nu va avea niciodată o regiune autonomă, şi avertizează că "Ungaria a devenit un focar de instabilitate în regiune".

Prezent, luni dimineaţă, la lucrările "Universităţii de Vară", care se desfăşoară la Izvorul Mureşului, Traian Băsescu a replicat declaraţiilor extremiştilor maghiari şi a adăugat că ceea ce s-a întîmplat anul acesta, '' nu se va mai repeta".

AUDIO:

"Niciodată regionalizarea nu se va face pe criterii etnice. Numai Stalin a organizat regiunea autonomă maghiară. Aşa ceva nu va fi în România: o regiune autonomă. Nimeni nu poate fi mai autonom ca altcineva pe teritoriul României. Vreau să  cred că Parlamentul nu se va împiedica în proiectul de reorganizare", a declarat preşedintele.

Traian Băsescu consideră că unii politicieni maghiari şi chiar reprezentanţi ai Parlamentului Ungariei au depăşit "limita decenţei" prin declaraţiile extremiste la adresa populaţiei majoritare, şi a promis că acest lucru nu se va mai repeta.

AUDIO:

"Anul acesta s-a ajuns la limita unde e prea mult şi nu se va mai repeta. Am crezut că funcţionează decenţa. Dar anul acesta mi-au dovedit că pot fi indecenţi. Ungaria a devenit un focar de instabilitate în regiune. Politica Budapestei a început să creeze dificultăţi, iar România îşi va asuma leadership-ul punerii la punct a Budapestei", a promis şeful statului.

Preşedintele speră ca şi alte ţări să ia România drept model în privinţa minorităţilor naţionale

În discursul rostit la evenimentul dedicat minorităţilor din România şi din afara graniţelor ţării, Traian Băsescu  a mai spus că "speră ca pas cu pas, statele din jurul nostru vor ajunge să îi trateze pe români aşa cum şi noi îi tratăm pe minoritari în România".

Preşedintele Băsescu s-a mai referit şi la celelalte comunităţi minoritare româneşti care se află la graniţele României şi a atras atenţia că există cazuri când chiar minoritatea română nu se declară români, de aici şi reuşita, mai ales pe Valea Timocului a politicilor de asimilare a românilor.

"Simt exact ce se întâmplă în toate ţările din jurul frontierelor ţării cu comunităţile româneşti. Vlahii: foarte puţini se declară români, se recunosc o mică parte, ceea ce explică de ce nu se pot forma şcoli de limbă română. (...) Adevărul este că politica de asimilare a românilor (...) a dat rezultate. Problema pe care trebuie să ne-o punem este cum contrabalansăm aceste politici de asimilare a românilor", a afirmat Traian Băsescu.

Preşedintele crede că românii trebuie să fie solidari între ei

"Primul lucru pe care trebuie să- l facem este solidaritatea românilor în afara frontierelor între ei. Sunt multe asociaţii care se ceartă între ele  şi în Ungaria şi Ucraina. Asociaţiile se acuză reciproc şi se suspectează că sunt infiltrate de serviciile de securitate. Avem nevoie de corectitudine şi de solidaritate. Nu vom finanţa activităţi serioase acolo unde solidaritatea între români nu există. Statul român riscă să se compromită. Primul apel pe care îl fac în mod deosebit este acela al solidărităţii între toți vlahii care se revendică a fi români", a îndemnat Traian Băsescu.

Acesta a subliniat că extinderea filialelor ICR reprezintă un pas pentru recuperarea românismului.

"Vrem ca pas cu pas statele din jurul nostru să-i trateze pe români aşa cum îi tratăm pe minoritari în România. De aceea ICR încearcă să-şi extindă filialele fiind un pas pentru recuperarea românismului. Intenţia noastră este aceea de a fi un pol de pace şi solidaritate", completat şeful statului.

În deschiderea discursului, preşedintele Traian Băsescu a mai declarat că "nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea mai zilele trecute ca Transilvania să fie trecută sub protectorat", făcând astfel o trimitere către europarlamentarul Laszlo Tokes, care a făcut această afirmaţie.

"Am început din păcate de puţină vreme politica de redobândire a românismului în afara frontierelor. Nu avem în intenţii nimic de genul celor nefericiţi susţinuţi de un cetăţean român care nu-şi merită această calitate, cel care mai zilele trecute cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat", a mai spus, luni, la Izvorul Mureşului preşedintele Traian Băsescu.
 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 12 August 2013
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste