Preşedintele Băsescu, prezent la Universitatea de Vară de la Izvorul Mureşului

Preşedintele Traian Băsescu a deschis, luni dimineaţă , cea de-a unsprezecea ediţie a Universităţii de Vară de la Izvorul Mureşului, din judeţul Harghita, privind drepturile minorităţilor.

Potrivit corespondentului RRA, Angela Bârsan, timp de trei zile vor avea loc dezbateri despre drepturile minorităţilor din România şi cele ale minorităţilor româneşti din jurul frontierelor şi din Balcani.

La Universitatea de Vară vor participa  lideri ai comunităţilor româneşti din jurul frontierelor şi Balcani, membri ai Parlamentelor de la Bucureşti şi Chişinău, jurnalişti, studenţi, cercetători, profesori, dar şi români din diaspora. Astăzi este aşteptat la lucrări şi ministrul Apărării, Mircea Duşa, deputat de Harghita.

De asemenea, la eveniment participă şi reprezentanţi ai Diasporei româneşti (Italia şi Franţa).

Se aşteaptă şi exprimarea unei poziţii a preşedintelui României, la declaraţiile făcute sâmbătă, la Joseni, de liderul partiului de extremă dreapta, Jobbik, Vona Gabor.

Amintim că Vona Gabor a afirmat, referindu-se la autonomia Ţinutului Secuiesc, că obiectivul principal trebuie să fie "starea societăţii şi naţiunii maghiare", şi nu "calitatea relaţiei dintre Romania şi Ungaria".

"Este evident că, pentru noi, principalul obiectiv nu este calitatea relaţiei dintre Romania şi Ungaria, ci starea societăţii şi naţiunii maghiare, care îi include şi pe maghiarii din Transilvania.Deci, dacă apărarea drepturilor maghiarior din România şi reprezentarea lor înseamnă conflict cu România, cred că Jobbik îşi va asuma această reponsabilitate, care trebuie, de fapt, asumată de întreaga Ungarie", a spus acesta.

Vona Gabor a mai declarat, că Ungaria are obligaţia de a susţine în faţa Uniunii Europene şi de a sprijini obţinerea autonomiei, revendicată de maghiarii din Transilvania, apreciind că disputele pe această temă trebuie soluţionate cât mai curând.

Reacţii au venit din partea Ministerului de Externe al României şi ai unor politicieni, dar şi precizări de delimitare faţă de declaraţiile făcute de Vona Gabor din partea Ministerul de Externe al Ungariei.

Comunităţile româneşti solicită sprijin financiar

Reprezentanţii comunităţilor româneşti din jurul frontierelor şi din Balcani au precizat, luni, la Universitatea de Vară de la Izvorul Mureşului, din judeţul Harghita, că România trebuie să îi susţină financiar, pentru a dezvolta programe culturale şi pentru a-şi menţine identitatea.

Ei le-au transmis oficialităţilor prezente la lucrările deschise în urmă cu o oră, inclusiv preşedintelui Traian Băsescu, că este necesară crearea de noi institute culturale. Românii din afara graniţei au mai spus că trebuie făcute investiţii în şcoli şi biserici.

Amintim că timp de trei zile, membri ai Parlamentelor de la Bucureşti şi Chişinău, jurnalişti, studenţi, cercetători, profesori, dar şi români din diaspora participă la cea de-a unsprezecea ediţie a Universităţii de Vară de la Izvorul Mureşului.

Ştire în curs de actualizare


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 12 August 2013
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste