România semnează un nou acord cu FMI

România a ajuns la un nou acord cu instituţiile financiare internaţionale pentru un împrumut de tip preventiv în valoare de patru miliarde de euro, ce se va derula pe durata a doi ani.

Banii provin în mod egal de la FMI şi CE şi vor constitui o rezervă pentru situaţii extraordinare, după cum a explicat premierul Victor Ponta.  

"Şi noi am considerat, şi partenerii noştri, că România nu va avea nevoie să tragă efectiv vreun euro din acest acord - dimpotrivă, noi tot plătim acum ce s-a luat data trecută. Pur şi simplu, a fost o cifră, dacă vreţi, să arătăm faptul că există o îmbunătăţire a nivelului României şi a capacităţii noastre de creditare, însă nu folosim aceşti bani. Totdeauna, în cazuri excepţionale, şi nu e vorba doar de România, se folosesc pe perioade foarte scurte pentru finanţarea deficitului. Dar România n-a mai avut nevoie; de altfel, avem noi la Ministerul de Finanţe, avem şi la BNR", a declarat premierul României.  

Primul ministru Victor Ponta este de părere că suma prevăzută în acord dovedeşte îmbunătăţirea situaţiei României şi a capacităţii sale de creditare.

Aceşti bani nu vor fi folosiţi decât în situaţii cu totul şi cu totul extraordinare, de criză financiară europeană şi internaţională, a mai ţinut să puncteze şeful executivului.

Victor Ponta a precizat că detaliile acordului vor fi prezentate Parlamentului României, în luna septembrie, însă a precizat că printre ele nu se regăseşte obligativitatea ca autorităţile române să mai privatizeze alte companii de stat.

Tot atunci vom şti şi detalii despre prevederea favorabilă privind privatizarea CFR Marfă, care ar fi stipulată în acord

Andrea Schaechter: Au fost făcute foarte puţine investiţii în infrastructură

Şefa misiunii FMI la Bucureşti, Andrea Schaechter recomandă României să folosească noul program de finanţare ca sprijin pentru accelerarea reformelor şi consolidarea stabilităţii economice.

Andrea Schaechter a punctat principalele domenii cu potenţial de dezvoltare în următoarea perioadă pentru România.

"La fel ca şi în celelalte programe, am subliniat faptul că sectorul energetic şi cel de transport sunt essnţiale. România are o abundenţă de resurse, însă au fost făcute foarte puţine investiţii în infrastructură în aceste domenii şi aceste investiţii suplimentare necesare trebuie identificate. Ele pot fi găsite printr-o implicare mai mare a sectorului privat în companiile de profil, mai întâi cu participaţii minoritare, care să facă cele două sectoare mai transparente, şi ulterior mai eficiente. Aceasta este şi intenţia guvernului", a afirmat oficialul FMI.  
Acordul de finanţare trebuie să obţină şi aprobarea Consiliului de Administraţie al FMI, cel mai probabil în sesiunea din toamnă.

Boardul Fondului Monetar Internaţional a anunţat la finele lunii trecute încheierea cu succes a acordului României cu FMI, cel de al doilea acord de tip stand-by, constatând îndeplinirea tuturor ţintelor importante, a acţiunilor prealabile şi remarcând progresele în direcţia stabilităţii macroeconomice şi pe calea reformelor structurale.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 1 August 2013
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste