UE a reuşit să poziţioneze sateliţi prin Galileo

Galileo le va permite utilizatorilor să-şi cunoască poziţia exactă în timp şi spaţiu, la fel ca sistemul militar GPS, însă cu o mai mare precizie şi fiabilitate decât aceasta.

Zi istorică pentru sistemul european de navigaţie prin satelit.

Uniunea Europeană a reuşit să poziţioneze cu succes sateliţi prin Galileo.

Sistemul este finanţat integral de Comisia Europeană şi este pus în practică de Agenţia Spaţială Europeană, iar utilizatorii vor putea naviga cu ajutorul lui Galileo din octombrie, anul viitor.

Pe 21 octombrie 2011, din Guyana Franceză, cu o rachetă de lansare Soyuz, Europa făcea un pas important în istoria sa prin plasarea pe orbită la 23.000 de kilometri a primilor doi sateliţi operaţionali Galileo.

Astăzi, Galileo este considerat singurul sistem în întregime civil, în comparaţie cu cel american GPS sau cel rusesc GLONASS, acestea aflându-se sub control exclusiv militar.

Galileo este finanţat integral de Comisia Europeană şi este pus în practică de Agenţia Spaţială Europeană.

Prin plasarea sateliţilor pe orbite cu o mai mare înclinare faţa de planul ecuatorial, Galileo obţine, de asemenea, o mai bună acoperire la latitudini înalte, prin urmare va fi deosebit de valoros pentru utilizatorii din Europa de Nord, o zonă care în prezent nu este bine acoperită doar prin sistemul american GPS.

Galileo este interoperabil şi compatibil cu GPS.

În plus, proprietăţile sale îmbunătăţite îl fac mai uşor de interceptat şi de menţinut, precum şi mai rezistent la interferenţe şi reflecţii.

În prezent, cu ocazia unei demonstraţii publice la Fuccino, în Italia, vicepreşedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, a anunţat stabilirea cu succes a poziţiei cu ajutorul actualilor patru sateliţi Galileo.

Această stabilire a poziţiei, longitudine, latitudine şi altitudine este o dovadă concretă că programul de navigaţie prin satelit are capacitatea de a transmite date de poziţionare foarte precise la dispozitivele de navigaţie din autovehicule sau la alte receptoare, afirmă specialiştii europeni.

Comisarul pentru industrie, Antonio Tajani, a declarat că a fost o zi istorică pentru sistemul european de navigaţie prin satelit.

"Acest proiect are 30 de sateliţi realizaţi de industria europeană. Sunt convins că această investiţie va avea un impact economic de 90 de miliarde de euro. El poate da un impuls unei industrii moderne, competitive, iar obiectivul nostru este ca, până în 2020, acest proiect să aducă 20% din profitul brut al industriei europene, iar statele membre trebuie să facă faţă acestei provocări" a mai spus comisarul Tajani.

Lansarea primelor servicii este prevăzută pentru octombrie 2014.

Utilizatorii frecvenţi se vor putea bucura de o mai bună navigaţie prin satelit.

Galileo le va permite utilizatorilor să-şi cunoască poziţia exactă în timp şi spaţiu, la fel ca sistemul militar GPS, însă cu o mai mare precizie şi fiabilitate decât aceasta, susţine Comisia Europeană.

Iată de ce, Uniunea Europeană crede că a realizat un mare succes.

Sistemul de recepţie prin sateliţii Galileo poate fi utilizat de către serviciile de urgenţă pentru transporturile critice sau în sectorul energetic al telecomunicaţiilor şi al apărării.

Semnalele emise prin sateliţii europeni sunt criptate şi rezistente la bruiaj, susţin experţii.

Ele vor fi limitate la utilizatorii autorizaţi de guverne pentru aplicaţiile sensibile ce necesită un nivel ridicat de continuitate.
 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 27 Iulie 2013
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste