Şcoala de vară de la Tuşnad "seamănă cu o şedinţă a Guvernului Ungariei"

Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, critică declaraţiile despre procesul de regionalizare din România formulate de unii oficiali ungari la Şcoala de Vară a Tinerilor Maghiari de la Băile Tuşnad.

Secretarul de stat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, afirmă, într-un comunicat trimis la redacţie, că Şcoala de vară de la Băile Tuşnad seamănă cu o şedinţă a Guvernului Ungariei, iar declaraţiile unor oficiali ungari formulate acolo sunt o ingerinţă într-un proces suveran al României.

El apreciază că opiniile exprimate de secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe, Nemeth Zsolt, depăşesc cadrul politico-juridic al relaţiilor dintre România şi Ungaria.

"Am luat notă cu surprindere de declaraţiile unor oficiali ungari formulate în contextul Şcolii de vară de la Băile Tuşnad, şi considerăm că reprezintă o ingerinţă într-un proces democratic, legitim şi suveran al ţării noastre. Acestea sunt susceptibile de a încălca spiritul Parteneriatului strategic ungaro-român pentru Europa în secolul XXI. Luarea deciziilor privind organizarea administrativ-teritorială a României reprezintă un drept suveran, în dezbateri fiind implicaţi, în mod transparent, atât actori instituţionali, cât şi reprezentanţi ai societăţii civile din România, indiferent de apartenenţa etnică a acestora", susţine Ciamba.

În opinia oficialului ungar, într-un stat democratic ar trebui să se dea curs solicitărilor reprezentanţilor legitimi ai minorităţilor.

Ţara Secuilor, regionalizarea, drapelul Ţării Secuieşti şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş sunt temele amintite de Nemeth Zsolt, secretar de stat în Ministerul ungar de Externe, drept probleme care privesc democraţia în România, întrucât fac referire la doleanţele unei comunităţi însemnate.

În replică, secretarul de stat pentru afaceri europene din Ministerul de Externe de la Bucureşti, George Ciamba, a catalogat declaraţiile autorităţilor ungare drept ingerinţe într-un proces democratic legitim şi suveran al României.

George Ciamba a mai afirmat că Şcoala de Vară de la Băile Tuşnad seamănă cu o şedinţă a Guvernului Ungariei, organizată de data aceasta în România, atât prin participarea substanţială guvernamentală, cât şi prin fondul probematicilor abordate, centrate pe promovarea politicii naţionale a Ungariei în raport cu minoritatea maghiară, inclusiv din România.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 25 Iulie 2013
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste