UE, preocupată de siguranţa alimentară

Pachetul de măsuri pentru consolidarea aplicării standardelor de sănătate şi de siguranţă pentru întregul lanţ agroalimentar din Europa reprezintă tema sesiunii de informare organizată, joi, de reprezentanţa Comisiei Europene în România.

Siguranţa alimentară se numără printre preocupările principale ale instituţiilor europene, astfel că o propunere referitoare la reforma industriei agroalimentare a fost înaintată de Comisia Europeană, la începutul lunii mai.

Pachetul de măsuri prezintă o abordare nouă şi simplificată, care se bazează pe mai multe aspecte, ce ţin de protecţia sănătătii şi instrumentele eficiente de control, care să asigure aplicarea eficace a normelor de funcţionare a lanţului alimentar.

Propunerea se referă la aspecte ce ţin de sănătatea animalelor şi a plantelor, de materialul de reproducere a plantelor şi modul în care se fac controalele de calitate.

Uniunea Europeană are aproape 70 de legi referitoare la siguranţa alimentară, pachetul de reforme având menirea de a redice numărul acestora la doar cinci acte legislative.

De asemenea, se simplifică formalităţile administrative din procesul pe care trebuie să îl parcurgă fermierii, crescătorii de animale şi operatorii din sectorul alimentar, astfel încât aceştia să îşi poată desăşura activitatea mult mai uşor.

Comisarul european pentru sănătate şi consumatori, Tonio Borg, a amintit că industria agroalimentară este cel de-al doilea mare sector economic al blocului comunitar, cu peste 48 de milioane de angajaţi şi o producţie în valoare de 750 de miliarde de euro pe an.

Comisarul a subliniat că, deşi Europa deţine cele mai ridicare standarde din lume în materie de siguranţă alimentară, recentul scandal al cărnii de cal etichetată ca vită, cu toate că nu a prezentat nici un risc pentru sănătate, a demonstrat că sistemul este perfectibil.

Pachetul de legi asigură norme mai lejere pentru întreprinderile mici şi mijlocii, odată cu implementarea unor măsuri mai eficiente pentru finanţarea şi întărirea controlului şi eradicării bolilor de care ar putea suferi animalele şi plantele.

Consumatorii europeni vor beneficia astfel de produse alimentare mult mai sigure.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 4 Iulie 2013
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste