Referendumul preşedintelui Băsescu, "dezbătut luni în Parlament"

Valeriu Zgonea a spus că va solicita convocarea Birourilor permanente reunite ale celor două Camere pentru luni, pentru stabilirea procedurilor de urmat în cazul referendumului solicitat de Traian Băsescu.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, miercuri, că punctul de vedere al Parlamentului în privinţa referendumului solicitat de Traian Băsescu va fi dat cât mai repede posibil, el arătând că nu are niciun rost să se caute tertipuri.
    
Zgonea a spus că va solicita convocarea Birourilor permanente reunite ale celor două Camere pentru săptămâna viitoare, luni, pentru stabilirea procedurilor de urmat în cazul referendumului solicitat de Traian Băsescu.
    
"Luni cer convocarea Birourilor permanente reunite şi o să discutăm în Birouri. Nu are niciun rost să căutăm tertipuri. Birourile stabilesc o procedură, se face dezbatere în Parlament şi se dă acceptul", a spus Zgonea, citat de Mediafax.
    
El a precizat că Parlamentul nu poate da aviz decât printr-un proiect de hotărâre.
    
"Din punct de vedere juridic, nu există, nu a existat niciodată avizul. Noi nu putem să dăm aviz decât printr-un proiect de hotărâre. Aici lucrurile sunt foarte simple. Şi dăm aviz, că nu pot da Birourile în numele Camerei. După Birouri, plenul ar trebui să îşi exprime punctul de vedere", a spus Zgonea.

Soluţia USL, "să dea cât mai repede punctul de vedere al Parlamentului"
    
Preşedintele Camerei a arătat că, deşi avizul este consultativ, el este totuşi obligatoriu.
    
"Deci, dacă cineva nu ar vrea să facă nimic, nu ar da avizul. Neexistând avizul, nu mai punem pe ordinea de zi şi atunci s-ar prelungi dezbaterea. Dar asta nu are niciun avantaj, nici pentru noi, nici pentru guvernare, nici pentru ceea ce avem de lucru", a spus el.
    
Valeriu Zgonea a arătat că, din punctul său de vedere, soluţia USL va fi aceea de a se da cât mai repede punctul de vedere al Parlamentului.
    
"Eu cred că soluţia pe care o va adopta USL este aceea de a da avizul cât mai repede posibil, ca să nu existe probleme", a spus Zgonea.

Băsescu: Cele 20 de zile pentru consultarea Parlamentului "au început să curgă"
    
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, răspunzând unei întrebări, că cele 20 de zile pentru consultarea Parlamentului în privinţa declanşării referendumului "au început să curgă de ieri".
    
Şeful statului a precizat că a trimis de marţi la Parlament scrisorile privind declanşarea procedurii convocării referendumului, moment din care au început să curgă cele 20 de zile prevăzute pentru consultarea Legislativului.
    
"Le-am trimis de ieri (...) Au început să curgă de ieri, pentru că înainte de a face declaraţia, scrisorile erau la Parlament", a afirmat Băsescu, fiind întrebat dacă a trimis conducerii Parlamentului scrisorile pentru consultarea în privinţa organizării referendumului.
    
Punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului iniţiat de Preşedintele României urmează să fie exprimat, printr-o hotărâre adoptată în şedinţa comună a celor două Camere, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, în termen de cel mult 20 de zile calendaristice de la solicitarea preşedintelui.
    
Dacă Parlamentul nu îşi transmite punctul de vedere în termenul de 20 de zile, şeful statului emite decretul privind organizarea referendumului după expirarea acestui termen, procedura constituţională de consultare a Parlamentului considerându-se îndeplinită.

Limitarea la 300 a numărului de parlamentari implică modificarea Legii privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, în timp ce instituirea Parlamentului unicameral implică modificarea Constituţiei.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 12 Iunie 2013
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste