Se caută soluţii pentru reducerea comisioanelor interbancare

Consiliul Concurenţei, Guvernul şi BNR caută o soluţie pentru reducerea substanţială a comisioanelor interbancare, în următoarele luni - a afirmat, la Antena 3, preşedintele Consiliului, Bogdan Chiriţoiu.

Bogdan Chiriţoiu a precizat că, potrivit analizei făcute de instituţia pe care o conduce, România are printre cele mai mari comisioane la tranzacţiile cu cardul.

Consiliul Concurenţei intenţionează să lanseze în 2013 mai multe analize pe piaţă, vizând segmente precum piaţa energiei electrice sau industria construcţiei de drumuri.

"Astăzi lansăm o dezbatere publică privind comisioanele interbancare percepute la operaţiunile pe carduri", a spus Chiriţoiu.

El a precizat că, în opinia CC, nivelul acestor comisioane la nivel local, de 1-1,2%, este ridicată faţă de media Uniunii Europene, iar activitatea legată de carduri este profitabilă pentru bănci chiar şi în lipsa unui astfel de comision.

După încheierea acestei faze de consultare a analizei pe acest subiect se vizează identificarea, în colaborare cu BNR, a celor mai potrivite metode pentru reducerea acestor comisioane în beneficiul consumatorului, dar şi stimularea utilizării cardurilor, a mai precizat Chiriţoiu.

În ţara noastră, comisionul în sistemele Visa şi Mastercard este de 1 şi respectiv, 1,2%, în timp ce în state precum Belgia, Franţa, Italia, Suedia, Olanda, Ungaria, Letonia sau Marea Britanie acesta nu depăşeşte 0,8%.

Raportul, realizat în urma investigaţiei sectoriale pe piaţa serviciilor de plăţi bancare din România, este publicat pe site-ul Consiliului Concurenţei şi este supus dezbaterii publice, timp de 30 de zile.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 2 Iunie 2013
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste