Orice tăiere ilegală din pădure, considerată infracţiune în noul Cod Silvic

Dacă în vechiul cod silvic tăierile ilegale din pădure puteau fi încadrate fie ca şi contravenţii, fie ca infracţiuni, în noul cod silvic orice tăiere ilegală va fi sancţionată ca infracţiune silvică.

Liberalul Ioan Cristian Chirteş, membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a Camerei Deputaţilor, a declarat într-o conferinţă de presă, că în viitorul cod silvic orice tăiere ilegală din pădure va fi considerată infracţiune.

Chirteş a spus că în cursul zilei de miercuri va avea loc o întâlnire între Comisiile juridică şi cea pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor, în cadrul căreia va fi întocmit un raport comun strict pe probleme de sancţiuni.

Deputatul mai spus că dacă în vechiul cod silvic tăierile ilegale din pădure puteau fi încadrate fie ca şi contravenţii, fie ca infracţiuni, în noul cod silvic orice tăiere ilegală va fi sancţionată ca infracţiune silvică.

Chirteş a adăugat că în noua lege vor fi prevăzute şi contravenţii, dar numai în cazurile care privesc respectarea regulilor de exploatare sau alte reguli tehnice, în nici un caz însă tăierile ilegale, care vor intra strict pe infracţiune.

Ioan Cristian Chirteş şi-a exprimat speranţa ca noul Cod silvic să poată opri jaful din pădurile României, arătând că dacă vechea iniţiativă de Cod silvic a stat în Parlament din 2008 până în 2012 şi nu a fost adoptată din interese politice, noul Cod silvic este unul modern, bazat pe realităţile de astăzi ale pădurilor din România.

Proprietarii pădurilor din ariile protejate vor primi compensaţii

Chirteş a declarat că noul Cod silvic va prevedea că proprietarii pădurilor din ariile naturale protejate vor primi compensaţii din cauza interdicţiei pe care o au în exploatarea suprafeţelor.

Chirteş a spus că România şi încă un alt stat din Uninea Europeană sunt singurele ţări care nu acordă compensaţii proprietarilor de păduri aflaţi în astfel de situaţii, dar că această posibilitate trebuie prevăzută în noul Cod silvic şi coroborată cu Legea mediului.

Deputatul a adăugat că o altă prevedere prin care vor fi acordate compensaţii proprietarilor de păduri va face referire la cele 500.000 de hectare de pădure care, la ora actuală, nu beneficiază de nicio pază sau administrarae, ca urmare a faptului că proprietarii nu au posibilităţi materiale.

Potrivit noului Cod silvic, în situaţia în care proprietarii de pădure nu au posbilitatea de achita taxa pentru administrarea sau paza suprafeţelor respective, acestea vor fi trecute în administrarea ocoalelor silvice, care vor acorda posesorilor de pădure 2 metri cubi de lemn pe an, pe hectar.

În acest fel, susţine Chirteş, România nu va mai fi sancţionată de Comisia Europeană pentru că a luat în pază gratuită doar anumite suprafeţe de pădure, considerându-se acest lucru un ajutor mascat de către Comisia Europeană.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 31 Mai 2013
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste