România iese din procedura de deficit excesiv

Potrivit regulilor pactului de stabilitate al zonei euro, Comisia Europeană recomandă ieşirea din procedura de deficit excesiv a cinci ţări: Ungaria, Italia, Letonia, Lituania şi România.

Comisia Europeană recomandă Consiliului statelor membre scoaterea unor ţări, între care şi România, din procedura de deficit excesiv.

Recomandarea a fost făcuta odată cu publicarea recomandărilor executivului european pentru statele membre.

României i-au fost făcute în total opt recomandări, printre care şi finalizarea programului de asistenţă financiară convenit cu Uniunea Europeană.

Comisia Europeană a publicat recomandări specifice pentru 24 de ţări ale Uniunii, cu excepţia celor aflate sub programe de asistenţă financiară, ca şi o recomandare generală pentru statele zonei euro.

În paralel, Comisia a decis scoaterea din procedura de deficit excesiv a cinci ţări, între care şi România.

Anunţul a fost făcut în conferinţa de presă de comisarul pentru afaceri economice, Olli Rehn.

"Conform regulilor pactului de stabilitate al zonei euro, Comisia recomandă ieşirea din procedura de deficit excesiv a cinci ţări - Ungaria, Italia, Letonia, Lituania şi România", a spus Olli Rehn.

Comisia a mai recomandat intrarea în procedura de deficit excesiv a Maltei, în timp ce procedura este menţinută pentru 16 ţări ale Uniunii.

Pe de altă parte, recomandările anuale făcute de Comisia Europeană a statelor membre au fost motivate, spunea preşedintele Comisiei, José Manuel Barroso, de nevoia de a avea o abordare coordonată la nivel european pentru măsurile de ieşire din criză şi de consolidare economică.

"Într-un moment în care consolidarea fiscală este pusă în practică şi trebuie să continue, statele membre ale Uniunii trebuie să-şi intensifice eforturile pentru realizarea de reforme structurale în favoarea competitivităţii. Situaţia de urgenţă socială din mai multe părţi ale Europei şi nivelul tot mai crescut al inegalităţilor din anumite regiuni se adaugă nevoii presante de reforme", a spus José Manuel Barroso.

Recomandări pentru România

Pentru România, Comisia Europeană a recomandat, în primul rând, finalizarea programului de asistenţă financiară convenit cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Alte recomandări pentru România sunt să asigure o consolidare fiscală favorabilă creşterii economice, să continue reformele în domeniul sănătăţii, pentru a spori eficienţa, calitatea şi accesibilitatea acestuia, în special pentru persoanele defavorizate şi pentru comunităţile îndepărtate şi izolate, să accelereze reforma din domeniul învăţământului, iar pentru a combate şomajul în rândul tinerilor - să pună rapid în aplicare planul naţional pentru încadrarea în munca tinerilor.

României i se recomandă, de asemenea, să combată sărăcia, să ducă la bun sfârşit reforma serviciilor de asistenţă socială şi să asigure punerea în aplicare a strategiei naţionale de integrare a romilor.

Comisia Europeană mai recomandă României îmbunătăţirea calităţii administraţiei publice, îmbunătăţirea şi simplificarea mediului de afaceri, ca şi îmbunătăţirea calităţii şi a independenţei sistemului judiciar.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 29 Mai 2013
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste