Victor Ponta către socialiştii ungari: Arborarea drapelului nu este o problemă reală

Premierul Victor Ponta participă sâmbătă, la Budapesta, la Conferinţa naţională a Partidului Socialist Ungar, principala formaţiune de opoziţie din ţara vecină.

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, şi-a exprimat sprijinul faţă de colegii socialişti ungari, cu prilejul reuniunii anuale a Partidului Socialiştilor Maghiari.

El le-a urat celor prezenţi bună ziua în ungureşte şi şi-a exprimat apoi respectul său faţă de poporul ungar şi faţă de politica socialiştilor ungari, menţionând că este prima oară când un premier în funcţie participă, la Budapesta, la o manifestare politică.

"Este prima dată, când un prim-ministru român în funcţie, nu doar lider de partid, participă, la Budapesta, la o manifestare politică. Am vrut, în mod special, să transmit un mesaj, faptul că suntem două ţări vecine, suntem două popoare care avem două opţiuni în faţă: ori să mergem pe idei extremiste, populiste, să ne certăm, să-i aţâţăm pe acei extremişti şi populişti care pot face rău ambelor ţări, sau putem să avem un dialog, putem să avem un respect şi putem să vedem o colaborare pentru proiectele importante pentru ţările noastre", a spus Ponta.

Potrivit preşedintelui PSD, este menirea ambelor partide să pună capăt tuturor formelor de discriminare, care se bazează pe naţionalitate, sex, pe convingeri religioase.

"Este deci menirea, scopul partidelor noastre să pună capăt tuturor formelor de discriminare şi să spunem cu voce tare că facem parte din aceeaşi societate şi că trebuie să promovăm principiile egalităţii şi echitabilităţii. Mă aflu aici pentru dvs. ca să ne exprimăm prietenia şi sprijinul. Sunt ferm convins că noi trebuie să muncim împreună şi să convieţuim pentru viitorul nostru şi eu cred că populismul, demagogia, extremismul, toate acestea sunt împotriva intereselor popoarelor noastre şi împotriva intereselor ţării noastre şi trebuie să conştientizăm acest lucru", a subliniat preşedintele PSD.

Victor Ponta a arătat că în 2003 a fost cel mai tânăr premier din guvern, moment în care s-a semnat un acord istoric între România şi Ungaria.

"Prin acel acord am spus că trebuie să convieţuim, să muncim împreună pentru interesele noastre şi de atunci mare lucru nu s-a întâmplat. Şi eu cred că este datoria generaţiei noastre să găsim într-adevăr în sfârşit acea cale care ne duce către o convieţuire paşnică şi acea muncă comună care va duce la îndeplinirea obiectivelor noastre", a spus premierul.

El a susţinut că vor exista jurnalişti care îl vor critica pentru prezenţa sa la reuniunea anuală a MSZP, dar a adăugat că atât românii cât şi ungurii trebuie să audă la ştiri că ambele popoare pot trăi împreună şi munci pentru viitorul lor comun.

"Cred că această problemă trebuie să fie problema majoră a noastră dacă vrem într-adevăr prosperitate pentru ţările noastre. Eu cred că putem reuşi doar împreună şi nu împărţiţi", a spus Victor Ponta.

Preşedintele PSD a participat la reuniunea anuală a socialiştilor ungari la invitaţia preşedintelui Mesterhazy Attila.

Reuniunea este, de fapt, şedinţa anuală de evaluare a Partidului Socialist Maghiar

Partidul Socialist Ungar susţine că preferă dialogul şi înţelegerea în locul tacticilor partidului de la putere FIDESZ, de a crea tensiuni interetnice în ţările cu minoritate maghiară.

Pe de altă parte, partidul de extremă dreapta, Jobbik, a anunţat că îl va întâmpina la Budapesta pe premierul român cu o acţiune de protest şi şi-a chemat susţinătorii la manifestaţie cu drapele naţionale şi steaguri secuieşti.

 


Victor Ponta: Este prima dată, când un prim-ministru român în funcţie, nu doar lider de partid, participă, la Budapesta, la o manifestare politică. Am vrut, în mod special, să transmit un mesaj, faptul că suntem două ţări vecine, suntem două popoare care avem două opţiuni în faţă: ori să mergem pe idei extremiste, populiste, să ne certăm, să-i aţâţăm pe acei extremişti şi populişti care pot face rău ambelor ţări, sau putem să avem un dialog, putem să avem un respect şi putem să vedem o colaborare pentru proiectele importante pentru ţările noastre.
Reporter: Victor Ponta a menţionat că nu doreşte ca, din partea reprezentanţilor Guvernului României să apară declaraţii de natură să tensioneze relaţiile dintre cele două ţări, dar cere acelaşi lucru şi de la reprezentanţii Executivului ungar, chiar dacă va fi, la un moment dat, o perioadă electorală, în Ungaria.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 9 Martie 2013
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste