Kelemen Hunor, solidar cu primarul din Miercurea-Ciuc

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, se declară solidar cu primarul oraşului Miercurea Ciuc, Róbert Ráduly, în ciuda sancţionării acestuia de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Primarul din Miercurea Ciuc a susţinut că este obligatorie cunoaşterea limbii maghiare pentru ocuparea funcţiei de arhitect-şef al oraşului, iar liderul UDMR consideră că acesta nu trebuie sancţionat pentru discriminare întrucât cunoaşterii limbii maghiare "este îndreptăţită şi legală".

"Utilizarea limbii maghiare este un drept garantat prin lege şi nici arhitectul şef al oraşului Miercurea Ciuc nu face excepţie, deoarece acesta are în fişa postului ore de audienţe. seLa audienţe vin cetăţeni cu diferite probleme, printre aceşti se află şi cetăţeni a căror limbă maternă este maghiara, iar în cazul oraşului Miercurea Ciuc aceştia sunt majoritari.De aceea, consider îndreptăţită şi legală condiţia cunoaşterii limbii maghiare" - se arată în comunicatul preşedintelui UDMR, remis marţi seara Agenţiei de Presă MTI şi citat de Rador.

Hunor Kelemen a amintit că, potrivit Legii administraţiei publice locale, în acele unităţi administrativ teritoriale unde peste 20% din populaţie aparţin unei minorităţi naţionale autorităţile locale trebuie să asigure condiţiile utilizării limbii materne.

"În ultimii 23 de ani, UDMR a depus eforturi pentru ca limba maghiară să poată fi utilizată în mod liber, iar pentru aceasta am creat cadrul legal necesar. De la aceste prevederi nu poate face excepţie nimeni, nici la Miercurea Ciuc, nici în alte localităţi. Protejarea şi utilizarea liberă a limbii materne este un subiect în care nu suntem dispuşi să facem nicio concesie" mai scrie liderul UDMR în comunicatul de presă.

Primarul UDMR, Róbert Ráduly, a afirmat, recent, în cadrul unei ceremonii de ridicare pe catarg a unui drapel secuiesc în centrul municipiului, că românii, fie că e vorba de prefecţi sau de jurnaliştii din presa centrală ''care trăiesc din impozitele secuilor trebuie să ştie, obligatoriu, limba maghiară''.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 27 Februarie 2013
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste