Tokes acuză "regimul Ponta" de restaurarea comunismului

Eurodeputatul Laszlo Tokes susţine că "regimul Ponta" a readus comunismul şi spune că persoanele publice de etnie maghiară sunt persecutate.

"După 23 de ani de la Revoluţie, asistăm la fenomenul restauraţiei comuniste al regimului Ponta, un regim post-comunist cu faţă umană", a afirmat, luni, la Oradea, Laszlo Tokes.

Europarlamentarul a dat publicităţii, cu această ocazie, o Declaraţie în 7 puncte, în care se pronunţă împotriva a ceea ce a numit "revenirea părţii anti-minoritare a comunismului în România" .

El acuză de "anti-maghiarism agresiv" şi consideră că prin noua organizare administrativ-teritorială se urmăreşt, de fapt, dezbinarea judeţelor.

"Din nou se manifestă un anti-maghiarism agresiv, verbal, iar prin noua organizare administrativ-teritorială a ţării se urmăreşte dezbinarea judeţelor cu populaţie majoritară maghiară şi refuzul revendicărilor privind autonomia", consideră Tokes Laszlo.

În Declaraţie este criticat modul în care a reacţionat România în diferendul privind aşa-numitul steag secuiesc şi se face referire la lipsa învăţământului superior de stat în limba maghiară.

Tokes a mai spus că, în prezent, sunt persecutate toate persoanele publice de etnie maghiară, cele aparţinând culturii şi cultelor din România.

Totodată, Laszlo Tokes s-a arătat surprins de afirmaţiile făcute de membri ai Partidului Socialist din Ungaria cu privire la minoritatea maghiară de la noi.

"Unii compară maghiarii din Transilvania cu ţiganii din Ungaria", a spus eurodeputatul  la Oradea, întrebându-se retoric cum ar reacţiona statul vecin dacă "ţiganii de acolo ar solicita cetăţenie indiană sau autonomie teritorială pe criterii etnice", prin comparaţie cu maghiarii din ţara noastră.

"Am ajuns să fim contestaţi chiar de fraţii noştri unguri din Partidul Socialist, fost comunist", a concluzionat  Laszlo Tokes,  citat de  corespondentul  RRA  Stelian–Radu Cacuci.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 25 Februarie 2013
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste