Cezar Preda solicită ca Parlamentul să tranşeze problema drapelului secuiesc

Prim-vicepreşdintele PDL, Cezar Preda cere ca Parlamentul să adopte o declaraţie pe tema drapelului secuiesc.

Cezar Preda a acuzat, duminică, într-o conferinţă de presă, autorităţile române de faptul că nu au reacţionat, iar atunci cănd au făcut-o reacţiile au fost "slabe şi fără conţinut".

"Vom cere Parlamentului României să elaboreze o declaraţie de presă ca să aibă o poziţie oficială în opoziţie cu poziţia Parlamentului ungar. Noi, mâine, la Biroul Permanent Naţional vom face un draft de propunere pe care îl vom înainta Parlamentului şi, în consens, toate partidele politice va trebui să ieşim cu o declaraţie de presă, o declaraţie comună adresată Parlamentului ungar. Conţinutul acestei declaraţii nu poate fi în atributul numai al unui partid, noi vom face propunerile noastre, ce va ieşi din consensul partidelor politice în plenurile reunite vom vedea", a anunţat liderul democrat-liberal.

Preda a susţinut că Parlamentul României nu a reacţionat până în prezent la ceea ce s-a întâmplat referitor la conflictul creat de arborarea steagului secuiesc.

"A fost, din punctul meu de vedere, picătura care a umplut paharul poziţia Parlamentului ungar şi ca răspuns Parlamentul României trebuie să aibă o dezbatere de urgenţă şi să se poziţioneze cu privire la modul în care România, prin Parlamentul său, vede rezolvarea acestei probleme. Noi credem că nu trebuie escaladată, noi credem că tot ceea ce înseamnă acţiunea guvernamentală şi nu numai guvernamentală, ci şi a tuturor instituţiilor statului, trebuie să se caleze pe o rezolvare corectă şi în spirit european a acestui derapaj. Ponta întâi s-a înfoiat, întâi a vorbit din vârful limbii, a crezut că se adresează activului de partid şi mai rău a inflamat. Bâlbele din zona Ministerului de Externe, reacţiile întârziate ne-au condus la o nouă escaladare a acestui conflict, iar în ceea ce priveşte luările de poziţii ale autorităţilor statului român responsabile cu aplicarea legii fiecare dintre noi a văzut că ele au fost slabe şi fără conţinut", a mai spus Cezar Preda, citat de Agerpres..

Prim-vicepreşedintele PDL aminteşte că "în România sunt legi şi ele trebuie respectate de toată lumea, iar cine încalcă legea românească plăteşte".

"Facem vinovaţi de toată această situaţie pe prim-ministrul României, pe ministrul de Interne şi pe ministrul de Externe care, ocupaţi cu ceea ce înseamnă politica internă a României, au neglijat aspecte care pot să strice la un moment dat şi să afecteze relaţiile foarte bune dintre cele două state vecine", a subliniat Cezar Preda.

Amintim  că Steagul secuiesc a fost arborat, vineri, pe Parlamentul Ungariei, ca simbol al solidarităţii naţionale.

Titus Corlaţean acuză autorităţile ungare de manipularea maghiarilor din România

Prezent, sâmbătă, la Antena 3 , ministrul de externe, Titus Corlăţean a declarat că politicienii maghiari se folosesc de discursurile naţionaliste pentru a-i manipula pe maghiarii din România pentru obţinerea de voturi.

Potrivit ministrului de externe, în spatele "discursurilor naţionaliste" se află interese pragmatice.

În opinia sa, politicienii maghiari care flutură drapelul secuiesc sunt interesaţi de atragerea celor două-trei sute de mii de voturi pe care le pot obţine din partea maghiarilor deveniţi cetăţeni ai Ungariei.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 17 Februarie 2013
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste