România ar putea participa la misiunea militară din Mali

Ministrul de externe, Titus Corlăţean, a declarat că autorităţile române sunt într-o fază avansată de reflecţie instituţională, de analiză privind o contribuţie concretă la operaţiunea UE de combatere a terorismului.

România ar putea participa la misiunea militară europeană care va acţiona în Mali, a declarat ministrul de externe Titus Corlăţean la Bruxelles, după ce UE a aprobat o misiune de antrenament şi nu de luptă formată din 200 de instructori militari şi 250 de agenţi de securitate. 

"Suntem într-o fază de avansată de reflecţie instituţională, de analiză privind o contribuţie concretă la operaţiunea UE şi aici o spun ca posibilitate putem vorbi de personal care să vizeze operaţiunile de pregătire, de instruire a armatei respective, poate elemente de stat-major şi echipament, logistică pentru antrenament. Discuţiile şi informaţiile primite în cadrul reuniunii mie mi-au consolidat poziţia privind necesitatea unei contribuţii a României în ceea ce înseamnă un efort necesar de combatere a terorismului", a spus Corlăţean.

Ministrul Titus Corlăţean a spus că această poziţie o va susţine la revenirea în ţară, la discuţiile cu celelalte instituţii ale statului, cărora le va recomanda participarea României la misiunea Uniunii Europene în Mali.

Ministrul Titus Corlăţean a subliniat cât de importante sunt răspunsul Uniunii Europene şi intervenţia rapidă a Franţei, nu numai pentru Mali, dar şi pentru întreaga regiunea.

Ministrul român de externe a spus că intervenţia Franţei a oprit o acţiune teroristă care ar fi făcut ca, pentru prima dată, un întreg stat să fie luat sub control de grupările teroriste.

Misiunea europeană, cu un mandat de 15 luni, urmează să pregătească forţele guvernamentale în lupta împotriva rebelilor islamişti.

Între timp, Franţa a anunţat că numărul militarilor săi, mobilizaţi pe teren, va creşte la 2500, de la peste 1400 în prezent.

"Lupte la sol" în Mali

Forţele franceze, după câteva zile de raiduri aeriene, s-au angajat în confruntări terestre cu rebelii, la nord de capitala ţării.

După ce forţele militare franceze şi-au început înaintarea către nordul statului Mali şi au început luptele la sol împotriva islamiştilor înarmaţi, Statul Major a anunţat  suplimentarea dispozitivului terestru.

În prezent în Mali sunt 1400 de militari francezi, cu 600 mai mulţi decât ieri.

Numărul total pe care Parisul îl preconizează pentru următoarele zile este de 2.500.

Informaţiile sunt totuşi parţiale în măsura în care armata franceză nu a precizat numărul avioanelor sau elicopterelor trimise în regiune.

Se ştie în schimb că în capitala Bamako a fost amplasată o unitate chirurgicală cu o capacitate de zece intervenţii pe zi.

Totodată, pentru securizarea capitalei maliene au fost trimise, via Coasta de Fildeş, zeci de blindate uşoare.

Pentru moment, armata franceză este singură, sau apropae singură în lupta împotriva islamiştilor din nordul ţării.

Ea este secondată doar de soldaţii malieni slab echipaţi.

Circa 3.000 de militari ai unei forţe vest-africane de intervenţie sunt aşteptaţi la Bamako până pe 26 ianuarie.

Ei vor forma aşa numita MISMA, misiunea internaţională de sprijin pentru Mali al cărei scop va fi să recucerească nordul malian din mâinile islamiştilor, dar şi să poarte negocieri politice cu grupările rebele care se vor dezice de terorism.

Primul contingent de 900 de nigerieni era aşteptat joi.

Ciadul a promis şi el că va trimite un regiment de infanterie şi două batalioane de sprijin.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 18 Ianuarie 2013
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste