Ce efecte are scăderea TVA la pâine?

Reducerea TVA la pâine ar putea duce, teoretic, la ieftinirea pâinii cu puţin peste 10%, iar încasările la buget ar putea creşte, în cazul în care va fi redusă evaziunea din domeniul panificaţiei.

Unul dintre punctele de discuţie dintre autorităţile române şi delegaţia FMI, a Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, este reducerea Taxei pe Valoare Adăgată (TVA) la pâine.

Reducerea TVA la alimentele de bază a fost una dintre promisiunile din campania electorală.

Guvernul a anunţat că intenţionează să testeze această măsură în ceea ce priveşte efectele asupra preţurilor şi a încasărilor la buget prin scăderea TVA la pâine, de la 24 de procente la 9%.

Măsura ar putea fi aplicată din a doua jumătate a anului. 

Reducerea TVA la pâine, de la 24 la 9%, ar putea duce, teoretic, la ieftinirea pâinii cu puţin peste 10%.

Dacă acum, o pâine de un kilogram costă aproximativ 4 lei, reducerea preconizată de TVA ar trebui să scadă preţul kilogramului de pâine la 3 lei şi 50 de bani.

Condiţia pentru ca această ieftinire să aibă loc este ca producătorul să nu reţină pentru sine o parte din diferenţă, iar costurile să rămână constante.   

"S-au anunţat scumpiri la gaze naturale, la energie electrică, scumpiri în medie de 10%. Influenţa în preţul pâinii este, probabil, de câteva procente. Şi, atunci, din cele 15 procente, cu cât trebuia să reducă, sigur că trebuie dedusă această creştere de costuri care afectează pe toată lumea", a spus pentru Radio România Actualităţi, Aurel Popescu, preşedintele ROMPAN, patronatul din industria de morărit şi panificaţie.

Conform datelor ROMPAN, bugetul încasează anual din TVA-ul la pâine, 300 milioane de lei, aproape 70 milioane de euro.

Scăderea TVA-ului la pâine, de la 24 la 9 procente, ar înseamna o reducere a încasărilor la buget de aproximativ 40 milioane de euro.

Pe de altă parte, încasările la buget ar putea de fapt să crească, în cazul în care va fi redusă evaziunea din domeniul panificaţiei.

Conform datelor ROMPAN, producătorii evită plata taxelor, pentru 70% din pâinea consumată în România.

Una dintre propunerile marilor producătorilor de pâine pentru reducerea evaziunii, este ca aceasta să poată fi vândută doar în magazine şi raioane specializate, care ar fi mai uşor de controlat.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 16 Ianuarie 2013
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste