DNA a început urmărirea penală împotriva omul de afaceri Nelu Iordache

Patronul firmei Romstrade, numit şi "regele asfaltului" este acuzat de spălare de bani şi deturnare de fonduri din bani europeni.

Procutorii DNA au decis începerea urmăriri penale împotriva omului de afaceri Nelu Iordache pentru infracţiunile de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, utilizarea cu rea credinţă a creditului societăţii şi spălare de bani, toate în formă continuată.

În rezoluţia de începere a urmăririi penale se arată că există date şi indicii temeinice că învinuitul Nelu Ioardache, în calitate de administrator al firmei SC ROMSTRADE SRL, a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 25.000.000 lei, bani încasaţi  în vederea proiectării şi execuţiei lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac – Arad, lucrarea fiind finanţată în proporţie de 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene, se arată într-un comunicat DNA.

Cea mai mare parte, şi anume 9.580.000 lei din suma destinată pentru construcţia autostrăzii, a fost folosită la efectuarea de plăţi către o companie de transport aerian controlată de învinuit, plăţi făcute în baza unor contracte ce nu au legătură cu derularea contractului pentru autostradă.

O altă parte din bani, şi anume 9.861.000 lei, au fost retraşi în numerar cu scopul declarat al achiziţiei de terenuri, în baza unor antecontracte de vânzare cumpărare.

Restul de bani au fost folosiţi pentru fie la rambursarea de dobânzi şi comisioane restante aferente unui contract de credit, fie au a fost cheltuiţi cu titlu de onorariu notar public, taxă de carte funciară şi impozit aferente achiziţionării unui teren în comuna Adunaţii Copăceni, precum şi pentru materiale, lucrări şi servicii de consultanţă şi transport necesare proiectului de construcţie, a unui complex în comuna Adunaţii Copăceni. Toate aceste plăţi nu au legătură cu proiectul de construcţie a autostrăzii.

Pentru a disimula adevărata provenienţă a banilor utilizaţi pentru aceste, învinuitul Nelu Iordache a trecut aceşti bani, pe baza unor facturi care atestau operaţiuni fictive, prin firmele administrate de complicii săi.

Apoi banii s-au întors cu explicaţia „plată eronată” sau „plată nedatorată” în contul SC ROMSTRADE SRL deschis la o altă bancă decât cea prin care se derulau operaţiunile de plăţi aferente contractului pentru construirea autostrăzii, se arată într-un comunicat DNA.

Audieri de peste şase ore la DNA

Iordache a părăsit, vineri dimineaţă, sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ce a fost audiat mai bine de şase ore.

Potrivit unor surse judiciare, citate de redactorul RRA Mădălina Verman, nu au fost luate nici un fel de măsuri preventive împotriva patronului Romstrade, care este acuzat de o fraudă de şase  milioane de euro din fonduri europene.

Procurorii au făcut, joi, percheziţii la firmele Romstrade şi Blue Air, ambele controlate de Nelu Iordache.

Dosarul, în care mai sunt cercetate şi alte persoane, vizează lucrări de utilitate publică efectuate de firma Romstrade la care au fost folosite şi fonduri europene

În timpul percheziţiilor, procurorii DNA au ridicat documente, calculatoare şi laptopuri.

Iordache, acuzat de deturnarea a şase milioane de euro

Potrivit unor surse judiciare, patronul acestei companii, Nelu Iordache, s-a asociat cu unele firme portugheze pentru a realiza segmentul de autostradă Arad-Nădlac, iar acestea ar fi sesizat mai multe instituţii, printre care şi Comisia Europeană, din cauza unor nemulţumiri apărute în privinţa lucrărilor.

Un raport al Departamentului pentru Luptă Antifraudă arată că omul de afaceri, care deţine şi compania Blue Air, a deturnat şase milioane de euro din fondurile europene destinate construcţiei autostrăzii Nădlac-Arad, cu care a cumpărat unui avion şi nişte terenuri.

Din cauza întârzierilor repetate la termenele stabilite pentru execuţia lucrărilor, Compania Naţională de Autostrăzi a reziliat recent două contracte cu firma lui Nelu Iordache, alte două fiind încă valabile.

Consecinţa: fonduri comunitare suspendate pentru România

Neregulile constatate de Bruxelles la acest contract, precum şi întârzierile înregistrate au dus la sancţiuni dure pentru România.

Fondurile comunitare pe Programul Transporturi au fost suspendate.

Ancheta a demarat la cererea Comisiei Europene, care încă din vară scria că există nereguli şi suspiciuni de fraudă în contractul pentru construcţia autostrăzii Arad-Nădlac.

Valoarea contractului a fost de peste 115 milioane de euro, iar lucrările, începute în toamna lui 2011, ar fi trebuit să se încheie anul viitor.

Acum, după rezilierea contractului, e probabil ca Ministerul Transporturilor să organizeze o nouă licitaţie.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 30 Noiembrie 2012
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste