Comisia Europeană a deblocat plăţile pentru programul de Mediu

Comisia Europeană a anunţat, miercuri, că a decis să deblocheze programul operaţional pentru mediu, ceea ce înseamnă că cererile de rambursare pentru proiectele derulate în acest program pot fi acum procesate.

Shirin Wheeler, purtătoarea de cuvânt a comisarului european pentru politică regională, Johannes Hahn, a declarat că plăţile pentru Programul Operaţional Sectorial Mediu, întrerupte din luna iulie, au fost deblocate.

"Decizia de astăzi înseamnă că cererile de rambursare pentru proiectele asociate cu acest program vor fi acum procesate. Salutăm ameliorările la sistemele de management şi control care au avut loc în mod clar şi care au dus la decizia de a debloca programul", a precizat purtătoarea de cuvânt.

Corecţiile financiare de 10% au fost propuse în august 2012 pentru contractele de dinainte de octombrie 2011 pentru a acoperi sumele care nu ar fi trebuit să fie plătite din cauza unor nereguli.

"Aceşti bani pot fi, bineînţeles, folosiţi în acelaşi program dar pentru proiecte noi, sănătoase", precizează sursa citată.

Ministerul Mediului şi Pădurilor anunţa la 22 noiembrie, într-un comunicat dat publicităţii după o întrevedere la Bruxelles a ministrului mediului, Rovana Plumb, cu comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, că decizia privind reluarea plăţilor către România pe Programul Operaţional Sectorial Mediu va fi luată de Comisia Europeană în zilele următoare.

Rovana Plumb i-a prezentat comisarului european pentru politică regională acţiunile întreprinse de Ministerul Mediului, respectiv de Autoritatea de Management pentru POS Mediu, în vederea reluării plăţilor către România, de către forul european, şi a dat asigurări că implementarea procedurilor asumate va continua.

Johannes Hahn a apreciat progresele înregistrate în funcţionarea sistemului de gestionare a POS Mediu, începând cu luna iunie 2012, şi a anunţat că decizia CE privind reluarea plăţilor către România pe acest program va fi luată în zilele următoare.

În data de 1 august 2012, Direcţia Generală REGIO din cadrul Comisiei Europene semnala, printr-o scrisoare oficială, o serie de posibile situaţii de conflict de interese apărute în implementarea contractelor din cadrul proiectelor finanţate prin POS Mediu.

În acest context, a fost elaborat, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Europene şi Autoritatea de Certificare şi Plată, un plan de acţiuni privind consolidarea capacităţii Direcţiei de prevenire şi detectare a neregulilor şi a suspiciunilor de fraudă, în legătură cu situaţiile de conflict de interese apărute în implementarea contractelor semnate în cadrul proiectelor finanţate din POS Mediu.

Responsabilii de la Bruxelles aşteaptă în continuare progrese, şi la celelalte trei programe operaţionale blocate în acest moment.
 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 28 Noiembrie 2012
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste