Miting pentru autonomia Ţinutului Secuiesc

Participanţii la miting au vrut să demonstreze autorităţilor de la Bucureşti şi celor europene că autonomia se bucură de susţinere din partea comunităţii maghiare.

Câteva mii de persoane au participat, sâmbătă, la mitingul organizat la Sfântu Gheorghe de PPMT pentru autonomia Ţinutului Secuiesc.
 
Organizatorii susţin că la miting au participat peste patru mii de persoane, însă jandarmii au declarat că în faţa Prefecturii Covasna din Sfântu Gheorghe au fost prezenţi sub o mie de oameni.
 
Manifestanţii au arborat steaguri secuieşti şi au avut pancarte cu inscripţii precum: "Autonomie Ţinutului Secuiesc" şi "Să piară Trianonul", relatează Mediafax.
 
La începutul mitingului, participanţii au intonat imnul secuiesc, apoi au susţinut discursuri candidatul PPMT din Sfântu Gheorghe pentru Camera Deputaţilor Santa Imre, preşedintele CNS Izsak Balazs, cel al al CNMT - Tokes Laszlo, şi preşedintele PPMT, Toro T Tibor.
 
Totodată, la miting au participat lideri locali ai PCM.
 
UDMR, principalul contracandidat al PPMT la alegerile parlamentare, s-a solidarizat cu această acţiune şi a mobilizat o parte dintre participanţi.
 
Reprezentanţii UDMR spun că autonomia este o cauză comună a comunităţii maghiare, indiferent de partid.
 
În timpul mitingului, manifestanţii au scandat de mai multe ori "Autonomie, autonomie" şi "Să piară Trianonul".
 
Conducerea PPMT susţine că autonomia reprezintă soluţia pentru apărarea identităţii maghiarilor şi secuilor, iar prin miting au vrut să demonstreze autorităţilor de la Bucureşti şi celor europene că autonomia se bucură de susţinere din partea comunităţii maghiare, informează corespondentul RRA, Mălina Negrea.
 
"La revedere România"
 
Printre manifestanţi a fost prezent şi Csibi Barna, cunoscut fiindcă l-a "spânzurat" simbolic pe Avram Iancu, care a adus o pancartă cu inscripţia "Viszlát, Románia" - "La revedere, România".
 
Întrebat dacă acest lucru înseamnă că va pleca din România, Csibi Barna a spus, în limba maghiară, că el nu vrea să plece din ţară fiindcă aici este Ţinutul Secuiesc, şi nu România.
 
Mitingul s-a sfârşit cu adoptarea unei declaraţii intitulate "Autonomia este soluţia" şi cu intonarea imnului Ungariei.
 
Mitingul pentru autonomia Ţinutului Secuiesc a fost organizat de PPMT.
 

www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 24 Noiembrie 2012
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste