Noua taxă auto, în vigoare din 2013

Ministerul Mediului a constituit un grup de lucru pentru noua formă a taxei auto, care va intra în vigoare de la anul.

Noua formă a taxei auto va intra în vigoare din ianuarie 2013 şi va fi pe principiul "Poluatorul plăteşte".

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat  că instituţia pe care o conduce a propus ca banii colectaţi să ajungă la Fondul de Mediu pentru a putea dezvolta în continuare programe investiţionale.

"În mod cert, sistemul de taxare, forma nouă a taxei auto, va fi introdus din ianuarie, anul viitor. Nu pot să precizez, în momentul de faţă, dacă va fi valabilă din 3 ianuarie sau din 15 ianuarie. În mod clar, modul referitor la unde ajung banii din taxa de poluare va fi reglementat. Până în momentul de faţă propunerea noastră este ca taxa de mediu să fie plătită către Administraţia Fondului pentru Mediu, astfel încât să putem să dezvoltăm programe investiţionale verzi", a spus ministrul Mediului.

Rovana Plumb precizează că în momentul finalizării propunerilor privind noua taxă auto, va avea loc o dezbatere publică.

"Deocamdată este constituit un grup de lucru. Sunt mai mulţi paşi care urmează a fi făcuţi. Nu vrem să mai repetăm greşelile pe care le-au făcut guvernele anterioare. În orice caz, va fi o dezbatere publică în momentul în care vom finaliza acest studiu. Se lucrează şi cu Ministerul de Finanţe pentru că, după cum se ştie, modul în care a fost implementată taxa auto a creat nu numai nemulţumiri, dar are un impact asupra bugetului", a afirmat ministrul Mediului.

Principiul  taxei auto: Poluatorul plăteşte

Rovana Plumb a menţionat  că noua formă a taxei auto va fi luată în calcul în bugetul pentru 2013 şi va fi funcţiona pe principiul "Poluatorul plăteşte".

"Se va lua în calcul această taxă, care fi o taxă de mediu, desigur, pentru că ea va ţine cont de normele de poluare, şi se calculează în momentul de faţă şi impactul ei în bugetul pe 2013, având în vedere şi restituirile pe care ministerul trebuie să le facă pe vechea taxă care a fost încasată ilegal", a explicat Rovana Plumb.

Potrivit oficialului MMP, în cazul taxei de poluare "trebuie schimbat, în primul rând, modul în care se aplică" şi "care trebuie să ţină cont de normele de poluare şi (...) să fie compatibilă cu puterea de cumpărare".

"Vrem să limităm o poluare mai mare în urma achiziţionării maşinilor care poluează, dar, în acelaşi timp, trebuie să ţinem cont şi de puterea de cumpărare. Dorim ca un număr cât mai mare de români să achiziţioneze maşini noi, cu o poluare redusă", a subliniat Rovana Plumb.

Importul de maşini second-hand, în creştere

Taxa auto intrată în vigoare în luna ianuarie 2012, redusă cu până la 25%, a fost mult mai atractivă românilor comparativ cu taxa auto din 2011, fapt reflectat în creşterea importurilor de maşini second hand.

Astfel, potrivit unei analize realizate de portalul auto.ro, în primele nouă luni ale anului, au fost importate în România peste 120.000 de autoturisme second-hand, cu 83% mai mult decât se consemnase în perioada similară din 2011.

Tot în aceeaşi perioadă analizată, numărul maşinilor reînmatriculate a scăzut cu 14%, de la 295.000 la aproximativ 254.000 de unităţi.
 


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 22 Octombrie 2012
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste