AUDIO Meleşcanu: România nu este ameninţată de un atentat terorist

Directorul Serviciului Român de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, susţine că pentru moment, România nu este ameninţată de un atentat terorist, deşi atenţionează că SIE trebuie să fie prudent şi în stare de alertă.

Meleşcanu a adăugat că declaraţii de felul celor făcute recent de liderul islamist Omar Bakri ţin serviciile de informaţii în alertă.

Invitat la emisiunea "După 20 de Ani"  difuzată la Pro Tv, Teodor Meleşcanu a enumerat priorităţile Serviciul pe care îl conduce, subliniind că protecţia anti-teroristă este pe primele locuri.

"Printre priorităţile care sunt acordate activităţii noastre la SIE, protecţia împotriva actelor teroriste este unul din cele mai importante elemente, dar acest tip de declaraţii, deci, nu vin de la un om care este un militant direct implicat în organizare, ci este mai degrabă un ideolog al unei anumite forme de islamism ne dovedeşte nouă că nu suntem imuni la pericolul unor asemenea atentate teroriste. Nu avem la ora actuală elemente care să spună că ar fi iminentă producerea unui asemenea atentat în România, în perioada următoare",  a susţinut Meleşcanu.

Precizările făcute de directorul SIE vin după ce, la începutul lunii, şeicul radical Omar Bakri s-a referit la Bulgaria şi România ca la două posibile ţinte, din cauza trupelor din Afghanistan şi Irak, dar şi a colaborării militare cu Israelul.

"Nu avem la ora actuală, cel puţin noi nu am transmis niciodată elemente care să spună că ar fi iminentă producerea unui asemenea atentat în România în perioada următoare", a mai spus Meleşcanu.

Referitor la atentatul de la Burgas, în care şi-au pierdut viaţa mai mulţi cetăţeni israelieni, Meleşcanu a precizat că a avut în ultima săptămână două discuţii cu şefii serviciilor din Bulgaria, atentatul fiind una dintre temele principale de discuţii.

"La ora actuală nu există o concluzie definitivă sau un raport chiar al autorităţilor bulgare în legătură cu persoanele care au fost implicate, modalităţile care au condus la acest atentat. Au mai multe piste, sunt în desfăşurare, colaborăm şi noi, dar nu avem încă o o concluzie definitivă", a menţionat el.

Teodor Meleşcanu a adăugat că, o altă prioritate a serviciului pe care-l conduce este în legătură cu Siria, unde sunt 15.000 de cetăţeni români care trăiesc în această ţară şi evacuarea lor în cazul escaladării conflictului.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 21 Octombrie 2012
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste