Leonard Orban, respins de Comisia Parlamentului European

Comisia de control bugetar a Parlamentului European a dat aviz negativ nominalizării lui Leonard Orban la funcţia de membru al Curţii Europene de Conturi, în urma audierii candidatului.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a fost respins pentru postul de la Curtea Europeană de Audit, cu 14 voturi "împotrivă" şi 12 voturi "pentru".

După audierea de miercuri, Leonard Orban a declarat pentru Agerpres că va analiza situaţia în urma votului din CONT şi că nu este sigur dacă se va mai prezenta în Parlamentul European pentru un vot în plen legat de nominalizarea sa la Curtea de Conturi Europeană, deşi acesta ar putea răsturna avizul negativ al CONT.

În timpul audierii, Orban a fost supus mai multor întrebări de către membrii comisiei CONT legate de experienţa care-l recomandă pentru funcţia de membru al Curţii de Conturi Europene, de activitatea sa de ministru sau despre eventualele conflicte de interese, în contextul în care este primul fost comisar european care candidează la această funcţie.

Potrivit europarlamentarului PSD Cătălin Ivan, care este şi membru al Comisiei respective, grupurile socialist şi liberal au votat favorabil lui Orban, însă voturile împotrivă au venit din partea popularilor europeni, printre aceştia numărându-se şi unii europarlamentari români de la PDL.

Cătălin Ivan a afirmat că Monica Macovei, membrul al acestei Comisii a PE, Elena Băsescu, Sebastian Bodu şi Traian Ungureanu, care ar fi fost "mobilizaţi de Macovei" au votat împotriva lui Orban.

PSD acuză PDL că l-au "sabotat" pe Orban

Într-un comunicat de presă, PSD susţine că delegaţia PDL din Parlamentul European a mobilizat Partidul Popular European pentru a vota împotriva alegerii lui Leonard Orban ca reprezentant al României la Curtea Europeană de Conturi.

''Este inadmisibil ca un om cu experienţa şi profesionalismul care îl caracterizează pe Leonard Orban să fie împiedicat să ocupe acest post în numele României. (...) Europarlamentarii PDL au obligaţia să vină acum în faţa românilor şi să explice de ce au ales să saboteze alegerea unui compatriot, a unui foarte bun specialist, care a dovedit cu nenumărate ocazii că nu este sclavul intereselor politice, în cadrul unei instituţii importante a UE. Trebuie să explice de ce au văduvit România de obţinerea acestui prestigiu'', se scrie în comunicat.

Partidul Social Democrat consideră că toţi eurodeputaţii PDL ar trebui să-şi dea demisia din PE.

.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 26 Septembrie 2012
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste