Moneda euro încheie săptămână cu un nou maxim istoric

Analiştii finanaciari susţin că deprecierea leului în raport cu euro are la bază situaţia din zona euro, dar şi situaţia politică incertă din România.

Moneda unică europeană încheie săptămâna la un nou maxim istoric în raport cu leul.

Referinţa Băncii Naţionale a României pentru euro a fost, vineri,  de aproape 4 lei şi 65 de bani, într-o piaţă în care banca centrală a intervenit indirect, prin vânzarea monedei unice, pentru a contracara deprecierea leului.

Cursul valutar a crescut şi pentru dolar, cotat la aproape 3 lei şi 80 de bani, dar şi pentru francul elveţian, care a ajuns foarte aproape de 3 lei şi 87 de bani.

După ce luni moneda naţională s-a apreciat puternic, indicând speranţa investitorilor că tensiunile politice interne se vor tempera, următoarele patru zile au fost marcate de o depreciere accentuată a leului.

Analiştii financiari pun această evoluţie pe seama presiunilor venite atât dinspre zona euro, unde problemele sunt departe de a fi rezolvate, cât şi dinspre situaţia politică internă, unde incertitudinea privind finalitatea referendumului organizat la sfârşitul săptămânii trecute se va menţine până la anunţarea unei decizii din partea Curţii Constituţionale a României.
 
Pe piaţa valutară interbancară, cursul a depăşit la un moment dat şi valoarea de 4,65 lei pentru un euro.
 
Situaţia este cu atât mai dificilă, cu cât şi intervenţiile BNR încep să fie uşor limitate de nivelul în scădere al rezervelor valutare.
 
Şi reprezentanţii FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene, prezenţi în aceste zile la Bucureşti, au subliniat dificultatea păstrării unui echilibru între asigurarea unei stabilităţi relative a leului şi menţinerea rezervelor valutare ale Băncii Centrale la un nivel confortabil, care să poată absorbi din efectele unor eventuale şocuri externe venite dinspre zona euro.
 

www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 4 August 2012
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste