Guvernul promite TVA de 9% pentru produsele agroalimentare

Efectele unei taxe diferenţiate pe valoarea adăugată pentru produsele agricole ar putea fi scăderea preţurilor şi combaterea evaziunii fiscale.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, la Ministerul Agriculturii, că susţine aplicarea unei TVA diferenţiată pentru produsele agricole, de la 1 ianuarie 2013.

"Susţin introducerea, de la 1 ianuarie 2013, cu toate implicaţiile bugetare, a unei TVA diferenţiată pentru produsele agricole, o TVA de 24%, din care 9% să fie reţinută pentru buget şi 15% să fie rambursată producătorului. Este un program fundamental şi ne dorim ca efectele de scădere a preţurilor, dar mai ales de combatere a evaziunii fiscale şi de sprijin a producătorilor autohtoni, să fie pozitive în 2013", a afirmat Victor Ponta, la o conferinţă de presă susţinută la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Şeful Executivului a precizat că principalele avantaje ale unei TVA diferenţiată pe produsele agricole constau în reducerea preţurilor, fiscalizarea agriculturii,  pentru ca producătorii români să pătrundă pe piaţa hipermarketurilor.

"Pe lângă reducerea preţurilor, un avantaj în introducerea TVA diferenţiată este fiscalizarea pentru domeniul agriculturii. Pe baza estimărilor făcute, agricultura este nefiscalizată. Este, totodată, o măsură de încurajare a producătorilor români să pătrundă pe piaţa hipermarketurilor", a spus Ponta.

În ceea ce priveşte discuţiile cu reprezentanţii Comisiei Europene, Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale referitoare la introducerea TVA diferenţiată, Ponta a precizat că bugetul pentru anul 2013 va fi discutat în toamnă cu oficialii instituţiilor internaţionale.

Măsurile Guvernului, "propagandă electorală"

Vicepreşedintele PDL Andreea Paul afirmă că măsurile anunţate astăzi de guvern privind subvenţionarea energiei pentru irigaţii şi TVA diferenţiat pentru alimente nu pot fi luate fără ca ele să fie discutate cu Comisia Europeană şi cu Fondul Monetar Internaţional.

"Ponta coordonează o propagandă electorală jignitoare faţă de oameni. Subvenţionarea este o formă de ajutor de stat care trebuie obligatoriu negociată cu Comisia Europeană. Or, noi avem astăzi un guvern care a aruncat economia în aer, care şi-a pierdut credibilitatea europeană şi care nu are nici o şansă să obţină aşa ceva, cu atât mai mult cu cât criza economică se adânceşte tot mai mult în Europa în aceste zile", a spus Andreea Paul.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin şi premierul Victor Ponta au anunţat că Guvernul va introduce de anul viitor TVA de 9% pentru produsele agroalimentare şi va reduce tariful la apa folosită pentru irigaţii.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 24 Iulie 2012
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste