Un nou minim istoric pentru leu

Banca Naţională a României a afişat, luni, un curs de referinţă de 4,5571 lei pentru un euro, un nou minim istoric al valorii leului.

Tot un nou minim istoric a fost atins şi în raport cu dolarul, care se cifrează la 3,7399 lei.

Ministrul finanțelor, Florin Georgescu, a apreciat însă, la "Gândul Live", că moneda naţională se va aprecia din nou, iar cursul de schimb va reveni sub nivelul de 4,5 lei pentru un euro, după clarificarea situaţiei de pe scena politică.

”Aceasta este cauzată de contextul internaţional, pe de o parte, nefavorabil, al zonei noastre. Peste premisele nefavorabile externe a intervenit şi acestă tensiune, acest climat mai activ în plan politic, în domeniul naţional, intern. Zicem noi, în câteva zile se va calma, populaţia va tranşa prin vot lucrurile”, a explicat, luni,  Florin Georgescu.

Guvernul BNR, Mugur Isărescu, declara, la începutul lunii iunie, că prognozele care indică un curs de cinci lei pentru un euro, în condiţiile agravării crizei din Grecia, sunt eronate.

El  sugera că Banca Centrală nu va permite un astfel de nivel care ar afecta puternic economia.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a explicat faptul că cei care văd ca sigură deprecierea monedei naţionale până la un nivel de curs de cinci lei pentru un euro, în cazul în care situaţia legată de Grecia s-ar agrava, riscă făcând astfel de prognoze.

El a precizat că, spre deosebire de perioada 2007 - 2008, când euro se aprecia faţă de dolar, iar raportul era de 1,5 dolari pentru un euro, în prezent tendinţa este total opusă, iar acest lucru ar trebui luat în calcul când se face o apreciere legată de evoluţia cursului leului.

"Cred că riscă cei care vorbesc despre o prognoză aproape firească a cursului spre 5 lei - am dat o cifră, presa este plină - 5 lei pe euro dacă se întâmplă ceva în Grecia. Păi, dacă se întâmplă ceva în Grecia, să mă scuzaţi, s-ar duce spre 1,1, poate chiar spre 1. Credeţi că aici, la Banca Naţională, ochii nu sunt deja aţintiţi la raportul dintre leu şi dolar? În mod firesc suntem aţintiţi pe el. Deci, aş spune că o asemenea prognoză suferă, ca să fiu delicat. Dacă n-aş fi delicat, aş spune că suferă rău, că nu introduce un element esenţial - deosebirea clară între 2007-2008 faţă de 2011-2012",  spunea Isărescu.


www.PoliticaRomaneasca.ro
Adaugat: 16 Iulie 2012
Vizualizari: 0
TiparesteTipareste