Pacienții și specialiștii "trebuie să stea în centrul sistemului de sănătate"

Medicul Patriciu Achimaş Cadariu, propus pentru Ministerul Sănătății, a vorbit în faţa comisiilor de sănătate, despre un sistem de sănătate în centrul căruia stau pacienţii şi specialiştii.

Adăugat: 16 Noiembrie 2015
Ultima actualizare:16 Noiembrie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Medicul Patriciu Achimaş Cadariu
trimite pe mail

Medicul Patriciu Achimaş Cadariu, propus pentru funcţia de Ministru al Sănătăţii, a primit avizul comisiilor parlamentare de specialitate, fiind validat cu 25 voturi "pentru" şi o abţinere.

În faţa comisiilor de sănătate, Patriciu Achimaş Cadariu, a vorbit despre un sistem de sănătate în centrul căruia stau pacienţii şi specialiştii.

"Trebuie să vedem în primul rând, ce îşi doresc pacienţii şi cum îi putem ajuta cel mai bine, cum putem creşte calitatea actului medical, cum putem face ca pacienţii noştri să aibă acces mai uşor la sănătate, cum putem face ca ei să nu mai fie deranjaţi de aşteptarea nesfârşită şi în acelaşi timp, colegii noştri să poată să-şi facă treaba în condiţii cât mai bune, să poată să-şi dedice timpul lor şi cunoştinţele lor celor pe care îi tratează", a spus Patriciu Achimaş Cadariu.

El a explicat parlamantarilor prezenţi că programele de screening economisesc milioane de la buget şi reprezintă o componentă asupra căreia trebuie să ne îndreptăm atenţia, fara a uita profilaxia în bolile transmisibile, respectiv campaniile de vaccinare.

Calitatea actului medical poate fi asigurata prin standarde stabilite si finalizarea protocoalelor medicale, cu un control riguros al calitatii in acelasi timp.

"Profilaxia bolilor transmisibile, campania de vaccinare nu merge fără educaţia populaţiei. Aici va trebui să facem un parteneriat şi mă gândesc la unul lărgit, în care în mod evident va trebui să implicăm pe lângă societate civilă şi profesionişti, biserica şi toţi cei care pot să dea o mână de ajutor în acest sens. Trebuie să consultăm profesioniştii, societăţile profesionale, pentru ce scheme de vaccinare trebuie să utilizăm şi ca o completare, dacă vom reuşi să construim ghiduri corecte, care să ţină cont de posibilităţile reale ale României, atunci cred că discrepanţele între regiuni vor scădea şi implicit calitatea vieţii pacienţilor şi a tuturor cetăţenilor va fi mai bună", a susținut Patriciu Achimaş Cadariu.

Referindu-se la Legea Sănătății, el a cerut sprijinul parlamentarilor afirmând că trebuie completată, iar în viziunea sa, există trei paliere, care sunt foarte importante, respectiv: medicina școlară, cea comunitară și malpraxisul.

"Este nevoie de timp. În acest moment mă abțin de a da un termen, nu poate fi mai repede de a doua jumătate a anului viitor", a completat Patriciu Achimaş Cadariu.

Cine este Patriciu Achimaş Cadariu

Patriciu Achimaş Cadariu este a doua propunere venită din partea premierului desemnat Dacian Cioloş, după ce prima propunere – dr.Andrei Baciu – a fost retrasă.

Patriciu Achimaş Cadariu este directorul Institutului Oncologic “Ion Chirucuţă” din Cluj Napoca, din februarie 2012.

El are 39 de ani şi lucrează din 2006 la institutul clujean ca medic primar de ginecologie oncologică şi chirurgie oncologică.

Medicul a finalizat un masterat în oncologie la Universitatea Ulm din Germania şi este doctor în ştiinţe medicale, fiind şi cadru didactia la U.M.F. Cluj-Napoca. Potrivit CV-ului său, este membru al Colegiului Regal al Obstetricienilor din Marea Britanie.

VEZI LISTA CABINETULUI CIOLOȘAutor:
Marilena Frâncu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
16 Noiembrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza