Pachetul de servicii medicale, în vigoare din februarie 2014

Ca noutate, pachetul de servicii medicale se bazează pe prevenţie şi se adresează atât asiguraţilor, cât şi celor care nu plătesc asigurări de sănătate.

Adăugat: 13 Octombrie 2013
Ultima actualizare:13 Octombrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Pachetul de servicii medicale de bază ar putea intra în vigoare la 1 februarie 2014, a spus la PRO Tv, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Ministrul a mai spus că nu este agăţat de postul de ministru şi că, în principiu, nu are ce să mai caute la conducerea ministerului dacă pachetul de bază nu va intra în vigoare de la 1 februarie anul viitor.

"Nu sunt agăţat de postul de ministru. Dacă nu se înţelege că nu e altă cale, altă şansă, pentru oamenii din această ţară, haideţi să plecăm acasă. Lucrurile sunt clare pentru mine", a declarat Nicolăescu.

Pachetul de servicii medicale va fi de două feluri: pentru cei asiguraţi şi pentru cei neasiguraţi.

Ministrul a explicat ce va cuprinde concret pachetul de servicii medicale de bază.

"Pentru neasiguraţi, avem trei componente importante, prevenţia, medicina de urgenţă şi programele naţionale de sănătate. Pentru asiguraţi, avem asistenţă comunitară, avem medicină de familie, avem medicină de ambulatoriu, toate cele trei componente până aici pot să asigure şi servicii de prevenţie, şi servicii medicale obişnuite, după care avem, evident, sistemul spitalicesc, pentru toată lumea, se mai ataşează un pachet, pachetul care se referă la programele naţionale de sănătate. Şi vă dau doar câteva exemple: vorbim de programul naţional de cancer, vorbim de diabet, vorbim de HIV-SIDA, vorbim de o serie de programe specifice pe cardiologie, despre programe de boli rare, programe de tuberculoză, toate acestea intră într-un pachet separat, pe care îl vom finanţa aproape exclusiv din bugetul de stat", a spus Nicolăescu.

Cei două milioane de pacienţi neasiguraţi din România, beneficiază în prezent, teoretic, doar de servicii de urgenţă, iar după intrarea in vigoare a pachetului de bază ei vor beneficia şi de prevenţie şi de programe naţionale de sănătate.

Cetăţenii, obligaţi să meargă la medicul de familie

Pacienţii ar trebui să se adreseze în primă instanţă medicului de familie şi abia apoi să meargă la spital pentru ca unităţile spitaliceşti să nu mai fie atât de aglomerate, iar resursele financiare din sistemul de sănătate să fie mai bine cheltuite, a arătat Nicolăescu, precizând că, pe medie, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate decontează un serviciu medical în spital cu 1.800 de lei pe pacient, iar în prespital cu maximum 100 de lei.

Conform pachetului, cetăţenii sunt obligaţi să facă o vizită la medicul de familie, la un anumit interval, în funcţie de vârstă şi de riscurile de sănătate.

"Dacă sunt un cetăţean cu vârsta între 18 şi 30 de ani sunt obligat, conform acestui pachet, să mă duc odată la trei ani la medicul de familie să îmi facă un control medical de prevenţie. (...) Dacă eşti peste 40 de ani, un control preventiv se face în fiecare an. Dacă sunt riscuri mai multe, se intră într-un program de monitorizare mai accentuat, fără cost", a precizat ministrul.

Întrebat dacă cetăţeanul va fi amendat dacă nu se duce la acest control de tip preventiv, Nicolăescu a spus că "în acest moment nu", dar se încearcă modificarea legislaţiei pentru a se găsi şi un fel de sancţiune, ca cetăţeanul să fie obligat "să aibă grijă de viaţa lui".Autor:
Radio România
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
13 Octombrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza