OUG privind compensarea creşterii preţurilor la energie, în discuția coaliției

Se aşteaptă discuţii finale referitoare la ordonanţa de urgenţă, lansată de Ministerul Energiei în dezbatere publică, pentru plafonarea şi compensarea facturilor la energie electrică şi gaze naturale.

Adăugat: 23 Ianuarie 2022
Ultima actualizare:24 Ianuarie 2022

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Săptămâna aceasta  ar trebui să fie tranşată soluţia la facturile uriaşe la energie, primite de numeroşi consumatori casnici, mai întâi în plan politic, unde liderii coaliţiei guvernamentale trebuie să se pună de acord, săptămâna viitoare, asupra modului cum vor trece prin Parlament măsurile legislative privind plafonarea preţurilor la energie.

Acestea privesc atât perspectiva imediată, cât şi schimbările ce trebuie introduse după 1 aprilie.

În această săptămână ar putea avea loc o şedinţă a liderilor coaliţiei de guvernare PSD-PNL-UDMR.

Se aşteaptă discuţii finale referitoare la ordonanţa de urgenţă, lansată de Ministerul Energiei în dezbatere publică, pentru plafonarea şi compensarea facturilor la energie electrică şi gaze naturale.

Potrivit documentului, de la 1 februarie plafonul la energia electrică pentru consumatorii casnici va fi de 0,8 lei/kWh şi de 0,31 lei/kWh la gazele naturale.

Cât priveşte compensarea sau reducerea din factura la energie, ea va fi de 0,29 lei/kWh, dacă va încadrat la un consum de 500 kW pe lună.

Totodată, veţi putea beneficia de o reducere de cel mult 40% din preţul gazelor naturale, dacă vă încadraţi într-un consum mediu de 300 metri cubi pe lună.

Limita de consum pentru întreg sezonul rece este de 1.500 de metri cubi faţă de 1.000, cât era până acum.

În perioada 1 februarie - 31 martie, vor beneficia de sprijin, potrivit ordonanţei puse în dezbatere, şi consumatorii noncasnici, pentru care plafonul la energie va fi la un leu kilowatt-oră, iar la gaze naturale de 0,37 de lei/kWh.

O altă discuţie a liderilor coaliţiei de guvernare ar viza şi soluţia care trebuie găsită pentru consumatorii casnici şi IMM-uri şi după 1 aprilie.

Şi Guvernul îşi concentrează, săptămâna viitoare, eforturile asupra reglementării pieţei casnice a consumatorilor de energie.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
23 Ianuarie 2022
Ultima actualizare:
24 Ianuarie 2022


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza